Roger Weijerman
Dromen tussen Nederlandse lakens
ESpecial life in gesprek met Roger en Kees van Roger’s Linnerie
Tekst en foto’s: Maria Kupers
Roger Weijerman en Kees Diks vertrokken in 2002 naar Spanje en openden in Jerez de la Frontera (Cádiz) een beddenzaak. In het overwegend Spaanse dorp werden de matrassen van Nederlandse kwaliteit goed ontvangen en de mannen hadden het er prima naar hun zin. Maar toen een brand hun pand in as legde en ook de crisis uitbrak was het moment aangebroken om een keuze te maken. Ze besloten naar de Costa del Sol te verhuizen en onlangs openden ze Rogers Linnerie. Een speciaalzaak voor beddengoed van Nederlandse makelij.
“Ik ben erg blij dat we eerst jarenlang midden tussen de Spanjaarden hebben gewoond en ook Spaans personeel hebben gehad. Zo hebben we spelenderwijs de taal geleerd en we genoten van het puur Spaanse leven”, vertelt Roger. Vanwege een brand in het gezamenlijke winkelpand waar zij zaten moesten ze verhuizen en dat deed de zaken niet veel goed. Toen vrijwel meteen daarna ook nog de crisis uitbrak besloten Kees en Roger de zaak te sluiten. Ze verhuisden naar de Costa del Sol en kregen te maken met een kleine cultuurshock. “Het gemoedelijke Spaanse leven met het glas wijn bij de lunch en de siësta zoals wij dat kenden is hier niet aanwezig. Door de grote hoeveelheid buitenlanders is er sprake van voortdurende drukte. Leuk, maar wel even wennen.” Kees ging bij een Nederlands telemarketingbedrijf werken en Roger startte in de horeca. Maar het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Toen de heren regelmatig opmerkingen hoorden over de kwaliteit van lakens en kussens in Spanje was het idee al snel geboren: een speciaalzaak in beddengoed. Vier maanden later openden ze de deuren van Rogers Linnerie. Kees werkt achter de schermen en werkt nog steeds in de telemarketing en Roger staat de hele dag in de winkel.
Nederlandse kwaliteit en prijzen
“De opmerkingen over Spaanse lakens snappen wij heel goed. Het is niet de kwaliteit katoen die wij gewend zijn en er zit vaak polyester in verwerkt. Dat slaapt absoluut niet prettig.
Daarom hebben we onze oude contacten weer aangehaald en verkopen we nu beddengoed van Nederlandse makelij”,
aldus Roger. Er worden nog steeds volop lakens, slopen en dekbedovertrekken geweven in Nederland. Vooral in het zuiden van het land zijn nog weverijen, relatief kleine familiebedrijven. Het weven gebeurt nog steeds zo vakkundig als vroeger zodat er een mooie sterke structuur ontstaat, niet te vergelijken met de dunne lakens die elders te koop zijn. De ontwerpen zijn echter echt van deze tijd. Jonge designers maken de meest prachtige patronen. De jongeren die tegenwoordig deze bedrijven runnen zijn met hun tijd meegegaan.
Weverij Van de Hekke en Van de Laan heeft haar naam veranderd in Heckett Lane en is ook buiten Nederland bekend. Behalve hun collectie heeft Rogers Linnerie ook het alleenrecht op de verkoop in Spanje van het merk Excellence. Door slim in te kopen en het transport goed te regelen kost al het beddengoed niet meer dan in Nederland en is het prijsverschil met bijvoorbeeld Ikea ook minimaal. Beddengoedfabrikanten brengen vaak meerdere malen per jaar een collectie uit en die van het vorige seizoen wordt door een collectief van beddenwinkels in Nederland opgekocht voor een schappelijke prijs en staat als ‘yesterdays’ collection’in de winkel.
Rogers Linnerie is ook aangesloten bij deze inkooporganisatie en daar zijn dan dus ook dekbedovertrekken met forse korting verkrijgbaar.
“Tot op heden is alles van een leien dakje gegaan, we vonden het pand vrij snel, de vergunningen waren zo geregeld en de eerste klanten waren enthousiast. We hebben zelfs kussens verkocht aan Spanjaarden!” vertelt Roger glunderend. Dat laatste is een interessant detail want de kussens hier hebben een ander formaat dan mensen in Nederland en België gewend zijn en de slopen daarvoor zijn ook niet makkelijk te vinden. Kees en Roger zijn niet van plan weer matrassen te gaan verkopen maar hebben wel een bed in hun winkel gezet. “We willen graag dat mensen ter plekke kunnen uitproberen wat voor hen een geschikt kussen is. Sowieso hebben we de winkel zo ingericht dat mensen zich er thuis kunnen voelen. Er staat een grote tafel om onder het genot van een kopje koffie of thee even wat te praten. Dat is absoluut het leuke van de Costa del Sol, het contact met de mensen.”