Drie nieuwe sterrenrestaurants in Málaga

Málaga definitief op de gastronomische kaart

Met de uitreiking van de Michelinsterren Spanje en Portugal voor 2016 staat de provincie Málaga definitief op de gastronomische kaart. In totaal zijn er nu acht sterrenrestaurants in de provincie. Drie restaurants staan nu voor het eerst in de gerenommeerde ‘rode gids’ van de autobandenfabrikant.

De drie restaurants die zich nu ook tot de culinaire elite in de regio kunnen rekenen zijn restaurant Messina met chef Mauricio Giovanini in Marbella, Sollo van de chef van de kaviaar Diego Gallegos in Fuengirola en Kabuki Raw met chef Luis Olara in Finca Cortesín in Casares. Over de eerste twee deden al geruchten de ronde dat ze in aanmerking zouden komen, maar Kabuki Raw was volgens experts toch een verrassing.

Bestaande sterren provincie Málaga

Oudegediende met twee sterren was al Dani García van het gelijknamige restaurant in Hotel Puente Romano in Marbella. Restaurants die hun ene ster behielden zijn El Lago in Marbella met chef Diego del Río, José Carlos García van het gelijknamige restaurant aan Muelle Uno in de haven van Málaga en Jaume Puigdengolas van restaurant Skina in Marbella.

De uitreiking van de in totaal 1.900 sterren vond plaats in Santiago de la Compostela in Parador los Reyes Católicos. De nadruk bij het toekennen van deze presigieuze waardering voor culinaire vaardigheden lag dit jaar volgens Michelin op creativiteit en dynamiek in de keuken, zo vertelde Michael Ellis, directielid van Michelin.

Drie sterren

Acht Spaanse restaurants werden opnieuw bekroond met drie sterren. Het gaat om Akelare van chef Pedro Dubijana in San Sebastián, Arzak van chef Juan Mari Arzak in San Sebastián, Arzumendi even buiten Bilbao van chef Eneko Atxa, El Celler de Can Roca van de drie broers Roca in Girona, DiverXO met chef Dabiz Muñoz in Madrid, Martín Berasategui in Lasarte-Oria (Baskenland), Quique Dacosta van het gelijknamige restaurant in Denia en Sant Pau met de enige vrouwelijke chef Carme Ruscalleda in San Pol de Mar in de provincie Barcelona.

23 restaurants kregen twee sterren en 157 eetgelegenheden werden beloond met één ster. In de laatste categorie dit jaar vijftien nieuwe restaurants. Andalusië en Catalonië zijn het best vertegenwoordigd in deze categorie met elk vier nieuwe sterrenrestaurants. Catalonië is de autonome Spaanse regio met de meeste Michelin-onderscheidingen. In totaal werden er vijftig uitgedeeld. Op twee staat Baskenland met twintig sterren, dan Madrid met 17 sterren en op vier Andalusië met dertien sterrenrestaurants.

Andalusië

In Andalusië is Aponiente van chef Ángel León in Huelva het enige restaurant met twee sterren naast Dani García in Marbella. Buiten de al genoemde restaurants hebben de volgende één ster: Abantal in Sevilla, Alejandro in Roquetas de Mar, Choco in Córdoba, La Costa in El Ejido en Acanthum in Huelva.