Dr Flubber en de hoerenlopers

reboundtraing
reboundtraing

Dr. Flubber en de hoerenlopers

Jan G.M. van der Burg

Je moet al gepensioneerd zijn om je de film “Dr. Flubber” te herinneren. Niet “Flubber” uit 1997 met Robin Williams, maar de originele versie uit 1961, die in Nederland de titel “Dr. Flubber” meekreeg. Met open mond zaten we naar de hilarische zwart-wit film te kijken. De verstrooide professor had een een soort flying rubber (flubber) ontdekt en verwerkte dat vooral in schoenen. Bizarre capriolen waren het gevolg.

Ik moet er weer aan denken als ik me voor de website solomillo.nl verdiep in een nieuwe rage: Reboundtraining. Met Kangeroe schoenen. Heeft u ze al gezien? Ik kwam ze voor het eerst tegen toen we de trendy Fenix Food Factory in Rotterdam bezochten. Dat moest er een keer van komen. Een immense overdekte markthal in een van twee oude opslagloodsen van de Holland Amerika Lijn. Provisorische marktstallen met top producten van lokale of internationale origine. In een industriële ruimte, rauw, Rotterdams, recht voor z’n raap, zonder afwerking. Alle installaties in het zicht. Overal tussen de kris kras opgestelde stalletjes met verse en eerlijke producten staan kale banken en tafeltjes met gehavende stoeltjes om wat je koopt ook te kunnen proeven. En dat allemaal op Katendrecht, voorheen een beruchte Feijenoordwijk die vooral dienstverlenend was aan matrozen die na maanden op zee toe waren aan ontspanning. De diensten van de meisjes van plezier vonden er gretig ‘aftrek’. De diensten van nu voeden er het overwegend jonge, kunstzinnige publiek. En de toeristen die in grote getale met de cruiseschepen worden aangevoerd. Eerste stop Katendrecht, nu niet voor de bemanning, maar voor de verwende toerist. Wat een sfeer. Toch.

De wijk wordt steeds verder ontwikkeld met luxe appartementen en is nu ook bereikbaar vanaf de Kop van Zuid. Daar zijn de andere iconen van de Holland Amerika Lijn: de in oude glorie herstelde aankomsthal, waar tegenwoordig weer regelmatig cruiseschepen afmeren, en het beroemde Hotel New York. De nieuwe brug over de Rijnhaven verbindt dat deel van Rotterdam met de oude wijk Katendrecht. Als we parkeren bij Hotel New York lopen we over die met liefdesslotjes behangen Rijnhavenbrug naar het nieuwe Food fenomeen. Het is zo’n aangename zomerse dag dat iedereen buiten vertoeft. Ook voor de Fenix loods, waarvan de gigantische schuifdeuren vandaag wijd open staan. Tientallen mensen luierend en keuvelend langs het water van de Rijnhaven. Een hapje of drankje in de ene hand, de mobiele telefoon in de andere. De lucht van specerijen en warme lekkernijen komt ons tegemoet. Kijkend over het schitterende water van de Nieuwe Maas richting de Euromast, zien we de watertaxi’s druk heen en weer flitsen.

En dan, plots, doemen ze op, als in een fata morgana, een tiental mooie meiden. Op een rij. Recht voor ons op de Rijnhavenbrug, waarvan ik me ineens de bijnaam herinner die Rotterdammers de brug al snel na de opening gaven: de hoerenloper. Ze lijken luchtig te springen, meer wippen eigenlijk. Afstammelingen van de oude dienstverleners?

Wat blijkt?  Ze dragen de nieuwste Kangoeroe schoenen. Ze doen aan reboundtraining.De voordelen van reboundtraining werden al veel lof toegezwaaid toen het nog met minitrampolines werd beoefend, maar met de nieuwste kleurrijke kangeroe schoenen wordt het echt feest. Tachtig procent van de zwaartekracht wordt geneutraliseerd als je neerkomt. Iedereen kan zich voorstellen wat dat betekent voor de belasting van je gewrichten. Je krijgt een idee van wat gewichtloosheid betekent en je voelt je zweven. Of astronaut. NASA noemt het ook niet voor niets de meest doeltreffende en efficiënte vorm van lichaamsbeweging die de mensheid heeft voortgebracht.

Een beetje nader onderzoek leert dat de leveranciers van de schoenen schermen met 33 voordelen van trainen met de springschoenen. Gezond voor lichaam en geest. En je valt er nog van af ook. En om te zien hoe het moet: bekijk op Youtube de instructiefilm

“the Absent Minded Professor” (De Engelse versie uit 1961)

 

Wie is Jan G.M. van der Burg?

Janvenderburg

Jan G.M. van der Burg (3 december 1949) groeit op in een beschermde omgeving in de periferie van de Rotterdamse haven. Na de HBS opleiding in de roerige zestiger jaren en de bekende 12 ambachten en 13 ongelukken ontwikkelde hij zich via een praktijkopleiding op een reclamebureau, een Amerikaanse Art cursus en diverse workshops tot grafisch ontwerper. Zijn eigen studio voor grafische vormgeving groeide uit tot een gerenommeerd designbureau met een reputatie op het gebied van identiteit. Voor bedrijven als Nutricia, Shell, PTT, FME, Drager, Gispen, Brinkers, Waayer ontwerpt hij logo’s, huisstijlen, documentatie, manuals, verpakkingen en winkelformules.

Onder het pseudoniem Yannik, maakt hij op fotografie gebaseerde en digitaal gemanipuleerde kunst en treed daarmee voor het eerst naar buiten tijdens de Millenium expositie in galerie Port Zélande. Van zijn portretcollages is “Koningskoppel”, gemaakt in opdracht van de Koning Willem I stichting, het bekendst.

In 1998 ontwerpt hij “Waterburgt”. Ir. Frank Ruiter schrijft over dat huis: “Een gebouw met een ziel. Moderne architectuur leeft en blijft eeuwig jong of we nu praten over de villa’s van Berlage, de woningbouwcomplexen van de Amsterdamse school of de woningen van Rietveld, Duiker, Brinkman en Van der Vlugt. In dit rijtje past ook dit manifest aan de Rotte”.

Na de eeuwwisseling worden het designbureau en Waterburgt verruild voor een verblijf van vijf jaar in het (culinair) aantrekkelijke binnenland van Zuid-Frankrijk en nog eens tien jaar aan de zuidkust van Spanje. Daar werkt hij ook intensief aan de ontwikkeling van een kunstpaleis in de haven van Marbella: “El Arca de Arte”. Doel: meer begrip voor elkaars cultuur door uitwisseling over kunst tussen mensen van drie religies rondom de Middellandse Zee.

Over de ervaringen met het wonen in Frankrijk en Spanje publiceerde hij de boeken “Enchanté…” (ISBN 97890860012) en “En nu naar SPANJE” (ISBN 9789086550050). Ook schreef hij over gezondheid, bewegen en (lekker) eten in “VERGEET DiETEN” (ISBN 9789086550005). Een poging om media aandacht te verschuiven van heilloze diëten naar een gezonde leefstijl met het accent op lang vergeten en simpele, goede gewoontes.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.