Don Quichot in Torremolinos

Don Quijot
Don Quichot in Torremolinos

Afgelopen zaterdag werd in Torremolinos een expositie geopend met beelden van de Spaanse kunstenaar en schilder Aurelio Teno. Negen metershoge figuren geïnspireerd op figuren uit de roman Don Quichot zullen tot 31 augustus te zien zijn op het Plein Costa del Sol in het centrum van de beroemde Spaanse badplaats.

De sculpturen werden gemaakt van geschilderd staal, ijzer, glasvezel en polyester. Het grootste beeld is vijf meter hoog bij vier meter breed. De stalen beelden van Aurelio Teno werden overal ter wereld tentoongesteld. Ze waren onder meer te zien in musea en gallerieën in Parijs, Kopenhagen, München, Washington en New York. Teno liet zich bij het maken van de beelden inspireren door de wereldberoemde roman ‘De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’ van de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes (1547 – 1616). Cervantes overleed 400 jaar geleden en ter gelegenheid van dit gedenkjaar besloot ook de gemeente Torremolinos de geest van Cervantes naar de stad te halen.

Zinnen

Alle beelden hebben namen die ontleend zijn aan zinnen in het wereldberoemde boek. Zo heet een van de grootste beelden Bien podrían los encantadores quitarme la ventura pero el esfuerzo y el animo será imposible (Het geluk kan me makkelijk worden ontnomen maar dat zal ze met mijn moed en onbuigzaamheid niet lukken). Dit beeld werd gemaakt in 2004 en is een van de grootste dat op het plein te zien is. Een ander beeld heet Y el mundo será mejor por eso (En daarom zal de wereld beter zijn) uit 2005 van geschilderd staal.

Krassen op de ziel

Het gaat om enigmatische en barok aandoende beelden die hier en daar zijn uitgehold, ‘zodat de krassen op de ziel van de figuren die de beelden weergeven worden blootgelegd’, aldus lichtte de curator van de expositie ‘Año Teno’, Cristóbal Cordero toe. De expositie werd geopend door burgemeester José Ortiz en de dochter van de in 2013 overleden kunstenaar en schilder, Monica Teno. Met deze en voorgaande openlucht-expositie op het plein dat sinds december is afgesloten voor verkeer, beoogt de gemeente van Torremolinos een ‘centrum van culturele moderniteit’ te maken, aldus sprak de burgemeester.