Dode dolfijnen aangespoeld

dolfijnen
dolfijnen

Regelmatig zijn ze te zien vanaf de kust van de provincie Málaga. Speelse dolfijnen die in de verte boven de golven uitspringen. Strandgangers in Rincón de la Victoria zagen afgelopen zondag echter een minde aangenaam beeld. Ze stuitten op een dode dolfijn die al in verre staat van ontbinding verkeerde. Het gaat al om het vierde exemplaar in amper vier dagen tijd.

Eerder werden drie andere – eveneens volwassen – dolfijnen gevonden langs de kust van de provincie Málaga. Dit gebeurde bij de stranden van Mezquitilla-Lagos (Vélez-Málaga), Los Baños del Carmen en La Araña in de provinciehoofdstad. De dolfijn van maandag lag op het strand van Los Rubios de Torre de Benalgabón in de gemeente Rincón.

Normaal

Volgens Juan José Castillo, dierenarts bij Aula del Mar, gaat het echter om gebeurtenissen die vallen binnen het normale. Jaarlijks spoelen tussen de 40 en 80 dolfijnen aan in Málaga. Wel kan de toename van het aantal aangespoelde dieren een gevolg zijn van de hardnekkige oostenwind van deze zomer. Ook het feit dat jonge dolfijnen nog spenen kan bijdragen aan deze toename.

Volgens het zeedierenopvangcentrum CREMA in de haven van Málaga geldt er een gemiddelde van tussen 150 en 200 dieren, waaronder dolfijnen, zeeschildpadden en andere walvisachtigen, die aanspoelen langs de kusten van Almería, Málaga en Cádiz.

Enorme kwallen

Afgelopen zondag werden er nog vier enorme kwallen gevonden. Deze behoren tot de soort Rhizostoma pulmo ofwel bloemkoolkwal of zeepaddenstoel en kunnen een diameter krijgen van één meter breed en ruim drie meter lang. Ze spoelden aan op El Playazo in Nerja, Playamar, Los Álamos en Guadalmar in de hoofdstad. Zwemmers hoeven ze niet te vrezen want ze zijn ondanks hun dreigende uiterlijk niet gevaarlijk in tegenstelling tot hun veel kleinere soortgenoten.

Haai

Ook zijn de kwallen een stuk minde bedreigend om tegen te komen dan een haai. Eveneens afgelopen zondag werd het strand Carvajal in Fuengirola nog gedurende vijf uur preventief afgesloten omdat er een haai zou zijn gesignaleerd. Tegen vijf uur konden mensen weer het water in. Grondige patrouilles van de lokale kustwacht en de Guardia Civil konden  de aanwezigheid van een haai niet bevestigen. Er zwemmen veel haaien in de Middellandse Zee. Van de negentig soorten die er totaal schijnen te zijn, komt er slechts incidenteel een exemplaar dichtbij de kust.

Verwijderd

Zodra blijkt dat de aangespoelde dieren nog in leven zijn of dat ze pas net zijn overleden worden ze zo snel mogelijk verwijderd door de specialisten van CREMA. Bevinden de dieren zich in een vergevorderd stadium van ontbinding dan worden ze verwijderd door de betreffende gemeentelijke reinigingsdienst.

Wie wil weten of er kwallen zijn in de provincie Málaga kan de app Infomedusas voor Android of Apple downloaden. Deze werd ontwikkeld door CREMA in samenwerking met de provincie Málaga.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.