Deze vrouw brouwt eigen bier in Spanje!

Liz Luyben: ‘Ik wilde een beter biertje!’

Liz Luyben (39) was toen ze hier kwam wonen bepaald niet onder de indruk van de keuze aan bieren in Spaanse bars. De bierliefhebster had in haar studententijd in Nederland al thuis zelf gebrouwen, maar besloot het verleden jaar in haar nieuwe thuisland Spanje iets professioneler aan te pakken. Onder de naam ‘La Cabra Azul’ (de Blauwe geit) brouwt ze haar eigen gerstenat. En met succes! Haar bier wordt op steeds meer plekken aan de Costa verkocht…

Tekst Jeroen van der Weijden    
Beeld Carla van Hemert, Liz Luyben

Screen Shot 2015-09-03 at 11.35.29 AMScreen Shot 2015-09-03 at 11.35.38 AM‘Hier ben ik ruim een jaar geleden begonnen met professioneel bierbrouwen,’ vertelt Liz Luyben op het terras van bar restaurant Table Mountain in Comares. ‘In de ruimte naast het restaurant had ik eerst een ijswinkeltje. Hartstikke leuk, maar er ging zoveel tijd in zitten. Ik wilde na een jaar zelf ijs maken, maar dan heb je goede apparatuur en machines nodig en dat kost een vermogen. Toen bedacht ik me: waarom ga ik niet hier mijn eigen brouwerijtje beginnen? Ook dan moet je flink investeren, maar ik heb eerlijk gezegd veel meer affiniteit met bier dan met ijs.’

Liz kocht een mooie ketel en ging aan de slag. ‘Dat ging vrij soepel,’ vervolgt ze. ‘Ik mocht het bier ook hier ter plekke verkopen. Door de strenge regelgeving helaas nergens anders, dus als ik wilde groeien, moest ik het wel professioneler aanpakken. En daar was de ruimte weer te klein voor en de ketel van mijn brouwerijtje te beperkt. Ook kom je in een bureaucratisch doolhof terecht. Je wordt van het ene na het andere departement gestuurd, omdat niemand weet hoe de regelgeving omtrent zelf bierbrouwen nou precies in elkaar zit. De ‘microbrouwerijscene’ is tamelijk nieuw hier in dit deel van Spanje.’

Luyben heeft inmiddels ook veel andere brouwers leren kennen. ‘Eén van hen heeft een professionele brouwerij in Sevilla. Hij heeft alles in huis om het goed aan te pakken. Van het brouwen zelf tot het bottelen, de labels en de dozen met logo aan toe. Dus ga ik elke maand of wat naar zijn brouwerij en brouw ik mijn Cabra Azul bier daar.” In Sevilla maalt ze zelf de mout, want dat blijkt ook op verschillende manieren te kunnen.

Daarna wordt het gekookt op verschillende temperaturen. Het luistert allemaal nauw want het bier moet wel steeds hetzelfde smaken. Ook de ph-waarde van het water is van invloed. ‘Ik neem daarom ook  water mee uit Comares,’ vertelt ze. ‘De ph-waarde is in Sevilla anders dan hier en dat moet je aanpassen, anders reageren de enzymen in het bier ook verschillend en smaakt het eindresultaat dus anders. Gelukkig is de vriend bij wie ik brouw chemicus, dus voor hem is het een fluitje van een cent. Het opzetten van een brouwerij is flink ingewikkeld, de meeste mensen zijn jaren bezig.’

Screen Shot 2015-09-03 at 11.35.58 AMBrouwen in badkuip

Liz begon zelf met bierbrouwen in haar studententijd. ‘Ik studeerde Nederlands en Journalistiek in Amsterdam en was regelmatig te vinden in cafés met speciaal bieren. Voor mijn verjaardag kreeg ik eens een setje cadeau om zelf bier te brouwen. Hartstikke grappig! Als je de instructies goed volgt, komt er gewoon bier uit. Zat ik in mijn badkuip mijn eigen bier te brouwen. Online kun je verschillende hopsoorten bestellen.’

Tien jaar geleden verhuisde Luyben met haar man naar Spanje. Eerst woonde ze in de Alpujarra, een streek vlakbij Granada, maar sinds 2010 is zij neergestreken in Comares, in de bergen even voorbij Málaga. Haar werk als journaliste en tekstschrijfster doet ze nog altijd op afstand voor haar opdrachtgevers die in onder andere Nederland gevestigd zijn. ‘Via internet, email en telefoon kan ik m’n werk gewoon blijven uitoefenen in Spanje. Ik schrijf voor blogs, reisgidsen en websites. Ook verzorg ik de ‘social media’ voor een paar bedrijven. Mijn man is programmeur en kan ook overal werken.’

Naast het schrijven heeft Liz ook het bierbrouwen in Spanje weer opgepakt en dat begint steeds serieuzere vormen aan te nemen. ‘De bedoeling is wel dat ik meer ga produceren. Ik heb nu twee bieren, een IPA en een donkere Ale. India Pale Ale (IPA) is een stijl die vooral in Engeland populair is. Dat komt omdat het z’n oorsprong heeft in Engeland toen India nog hun kolonie was. In die periode stuurden de Engelsen hun bier overzee en gooiden er veel hop bij omdat het anders zou bederven. Al die hop in het bier zijn ze uiteindelijk ook lekker gaan vinden. Toen later ook de Amerikanen bier begonnen te brouwen was dat ook de smaak die zij wilde maken.’Volgens Liz kun je met een speciaal bier hele spannende dingen doen. ‘Dat vind ik nou zo leuk. Je kunt experimenteren met verschillende toevoegingen en daarmee je eigen smaak creëren en kijken of mensen het lekker vinden. Zo ‘dryhop’ ik met amandelbloesem hier uit de omgeving. Dat is nog niet eerder gedaan. Andere mensen voegen lokale suiker of zelfs zeezout toe. Dat zeezoutbier vind ik zelf maar niks, maar het gaat erom dat je het probeert. Veel mensen vinden dat een uitdaging. Wijn is ook leuk, maar vaak zo ingewikkeld. Met bier kun je altijd zeggen: Ik vind het gewoon lekker. Bij wijn moet je de smaak in een paar mooie volzinnen omschrijven anders word je niet serieus genomen. Maar het gaat er toch gewoon om of iets lekker is of niet. Al dat moeilijke gedoe eromheen…’

Screen Shot 2015-09-03 at 11.36.11 AMTrend

Het liefste wil Liz Luyben een stuk of zes verschillende bieren brouwen en die naast Spanje ook in heel Europa en de Verenigde Staten gaan verkopen. ‘Waarom niet? Ik ben vrij ambitieus. In Nederland is zelf bierbrouwen echt een trend aan het worden. Hier begint het allemaal net. De Spanjaarden zijn al tevreden met hun Cruzcampo of San Miguel. Speciaal biertjes zijn soms in de betere horecagelegenheden aan de kust wel te koop, maar zeker niet in het binnenland of in de dorpen. Dat wil ik veranderen.’

Het is tien jaar geleden dat Liz het bruisende en drukke Amsterdam inruilde voor een buitenleven in een Spaans dorp in de bergen. Maar spijt of heimwee heeft ze niet en nooit gehad. ‘Mijn man wilde naar Duitsland verhuizen, ik naar Zuid-Frankrijk en het is uiteindelijk Zuid-Spanje geworden. Heerlijk die rust en mooie natuur hier in de omgeving. Je leert elkaar wel kennen moet ik zeggen, want je bent erg op elkaar aangewezen. Toch hebben we al snel nieuwe vrienden gemaakt uit allerlei landen, dat is ook ontzettend leuk natuurlijk. De buitenlanders die in Comares en omgeving wonen zijn toch allemaal wel mensen die zichzelf goed kunnen vermaken. Het valt mij ook op dat je hier veel makkelijker contacten legt en nieuwe mensen leert kennen. In Amsterdam kende ik mijn buren niet eens en als hier de oudtante van een buurman overlijdt ga je zelfs naar de begrafenis.’

Luyben zegt ook in Spanje opener te zijn geworden. ‘Als ik op feestje in Nederland ben valt het me nu op dat mensen gewoon niet zoveel zin hebben om te praten met mensen die ze nog niet kennen. Maar dat is toch juist leuk! Stel je eens open zou ik zeggen. Als je in Spanje leuke mensen ontmoet zit je dezelfde week nog bij elkaar in de tuin te barbecueën. Die spontaniteit bevalt me. In Nederland denken ze: ik heb nog niet eens tijd om m’n moeder elke week te bellen, laat staan nieuwe vrienden te maken.’

Biergids

Liz Luyben heeft haar schrijftalent en haar passie voor bierbrouwen samengevoegd en is ook over bier gaan schrijven. Haar eerste boekje, ‘’¡Salud! The Beer Lover’s Guide to Andalusia’ is net uit. Het is een handige reisgids langs kleine brouwerijen in Zuid-Spanje, van bier-bonbons in de ruige bergen bij Granada tot cowboy-bier in Almeria. De volgende gids staat ook vast op stapel: ‘De volgende gaat over de biercultuur in de Algarve,’ vertelt ze. ‘Er is hier nog zoveel te ontdekken op dat gebied.’

De bieren van ‘La Cabra Azul’ zijn o.a. verkrijgbaar bij Brasserie El Marqués in San Pedro de Alcántara.

Verkooppunten voor het boekje van Liz Luyben (Euro 12,50) zijn:Screen Shot 2015-09-03 at 11.36.20 AM

  Pasa Tiempo English bookshop in Torre del Mar
  El Duende in Comares
  El Rincon del Cervecero in Málaga
  Bar El Marqués in San Pedro de Alcántara
  Marktkraam 39 Malaguetamarkt
    (elke laatste zondag van de maand)

    www.cabrazul.com