De weelderige, zoete wijnen van Málaga

Málaga is één van oudste wijnbouwgebieden ter wereld. Bijna 3.000 jaar geleden stichtten de Feniciërs de stad Málaga en brachten de Moscatel de Alejandría wijnstokken mee vanuit Alexandria in Egypte.  We kennen Málaga vooral van de zoete dessertwijnen en de versterkte (sherry-achtige) wijnen, maar sinds kort worden er ook droge witte en rode wijnen gemaakt.

Tekst: Ronald Doorlas. Foto’s: Maria Kupers

In de provincie worden verschillende druivensoorten geteeld. La Axarquía is het bergachtige binnenland ten oosten van de stad Málaga tot aan Nerja in het westen. De wijngaarden met voornamelijk Moscatel de Alejandría druiven liggen op terrassen die al in de tijd van de Moren werden uitgegraven op de steile hellingen van 50% – 70% helling. Machinaal oogsten is niet daardoor niet mogelijk is en dus worden de druiven met de hand geplukt. De volle kisten worden op de schouder of ezels naar de weg gebracht vanaf waar ze met kleine vrachtauto’s naar de wijnmakerij worden gebracht. La Axarquía is het belangrijkste wijnbouwgebied in de provincie Málaga en hier komen de mooiste dessertwijnen vandaan. In de Zona Norte, een hoog tussen Antequera en de grens met de provincie Córdoba worden voornamelijk Pedro Ximénez druiven verbouwd. Die soort wordt voor de zogenaamde versterkte wijnen gebruikt.

 

 

 

 

 

Zonnige wijn
Voor het maken van de traditionele Málaga wijn, worden de druiven na de oogst in de zon (asoleo) op matten te drogen gelegd in de zogenaamde paseros zodat de druiven uitdrogen en de suikers geconcentreerd worden. Bij alle oude cortijos op het platteland zijn deze ommuurde, op het zuiden georiënteerd stukken grond te vinden. Iedereen die een wijngaard heeft maakt dan ook zijn eigen wijn. De donkergekleurde ietwat stroperige wijn, die wegdrinkt als een zoete ranja maar er behoorlijk inhakt, wordt vervolgens vanuit het vat in lege frisdrankflessen overgegoten. Allemaal niet volgens de normen van de gezondheidsinspectie maar zoals de Andalusiërs zelf zeggen “er is nog nooit iemand aan doodgegaan.” Voor de traditionele Malagawijn wordt de fermentatie gestopt voordat alle suiker vergist is door wijnalcohol toe te voegen. De wijn wordt versterkt tot tussen de 15% en 22% alcohol. Deze noemt men Vinos de Licor.

 

Bekende wijnmakerijen
Bodegas Dimobe maakt diverse wijnen. De Piamater is een Dulce Natural van ‘asoleo’ gedroogde druiven. De Zumbral is een ‘tierno’ wijn, die wordt gemaakt van Moscatel de Alejandria druiven, die men laat fermenteren tot 2% alcohol en dan versterkt tot 15% alcohol (mutage). Bodegas Dimobe is waarschijnlijk de enige die een ‘Vino maestro’ maakt, daarbij wordt de most voorafgaand aan de fermentatie versterkt tot 8% alcohol. Daardoor verloopt de fermentatie om de gewenste restsuikergraad te verkrijgen heel langzaam. Hun Axarkia Meastro is een bleekgele wijn, aromas van de muscaatdruif en bloemige tonen, zoet in de mond, hoog alcohol (15%) en een licht zuurtje.

Bodegas Malaga Virgen van Francisco Medina Lopez maakt versterkte wijn van Pedro Ximinez uit de Zona Norte. Málaga Virgen is een ‘trasañejos’ wijn, een blend van een jonge vino dulce natural van zongedroogde Pedro Ximinez druiven en oude Oloroso (minstens 30 jaar gerijpt in het solera systeem) met 24 maanden rijping in Amerikaans eikenhouten vaten met als resultaat een zeer complexe wijn. Deze combineert goed met chocolade of karamel desserts.

In de jaren 90 kwamen de jonge, innovatieve wijnmakers Telmo Rodriguez en Jorge Ordoñez naar Málaga en zagen het potentieel om van de Moscatel de Alejandria een dessertwijn te maken in de stijl van Sauterne en Tokaj.  Zij laten de druiven nog steeds indrogen om de suikers te concentreren, maar de wijn wordt niet versterkt. De alcohol en suiker in de wijn komen uitsluitend van de druiven. Aangezien gistcellen bij 15% alcohol doodgaan, stopt de fermentatie/ gisting (omzetting van suiker in alcohol) als dat alcoholniveau bereikt is en de niet vergiste suiker blijft achter in de wijn. De wijn is lichter, frisser en fruitiger. Deze wijnen met een natuurlijk alcoholpercentage boven 13% noemt men Dulce Natural of Vino Naturalement Dulce.

Telmo Rodrigueuz in Cómpeta (La Axarquía) maakt dessertwijn van de Moscatel de Alejandria.  MR heeft aromas van citrus en honing met een aangenaam bittertje in de afdronk. De Molino Real is nog rijker, filmend met een neus van kruiden, limoen en noten. Zijn top wijn is Old Mountain van lang zongedroogde druiven van heel oude wijnstokken en een lange rijpingstijd. Dit is een wijn met een complex aroma van laurier, honing en toast, een levendige zuurgraad en een lange, volle afdronk. De wijn laat zich uitstekend combineren met zoete, fruitige desserts.

Jorge Ordoñez in Almáchar (ook in La Axarquía) maakt een reeks dessertwijnen van Moscatel de Alejandria. Nº1 Selección Especial is gemaakt van laat geoogste, maar niet gedroogde druiven, de wijn wordt gerijpt in roestvrijstaal om de frisheid te bewaren. Nº2 Victoria is van vroege oogst, waarna de druiven binnen in de wijnmakerij (niet in de zon) door de zeewind worden gedroogd en de wijn rijpt in roestvrijstaal, waardoor de fruitaroma’s en zuurgraad bewaard blijven. Ik had onlangs het genoegen deze wijn te proeven bij een meringue en perzikijs dessert. Nº3 Viñas Viejas is van oude wijnstokken en late oogst, binnen gedroogd, en 35 maanden gerijpt in grote Frans eikenhouten vaten. Dit levert een wijn met meer concentratie, aroma’s van intens rijp fruit, honing en jasmijn. Nº4 Esencia, is van oude wijnstokken en late oogst, fermentatie en rijping gebeurt in grote Frans eikenhouten vaten; door het zeer hoge suikergehalte fermenteert de most tot slechts 5% alcohol. Deze wijn heeft aroma’s van marmelade, gekarameliseerd fruit, zeer geconcentreerde structuur in de mond.

Bodegas Bentomiz (eigendom van het Nederlandse echtpaar Clara Verheij en André Both) in Sayalonga (La Axarquía) maakt Ariyanas Naturalmente Dulce, een wijn met een levendige zuurgraad en weelderig zoetigheid. Ariyanas Terruño Pizarroso van 80-100 jaar oude wijnstokken wordt gefermenteerd in eikenhouten vaten heeft een weelderig, maar elegant aroma van marmelade, toast en een vleugje leisteen en een rijke structuur in de mond.

Bodegas Almijara in Cómpeta (Axarquia) maakt Jarel Naturalemente Dulce van ‘asoleo’ gedroogde Moscatel de Alejandria druiven.

 

Met deze jonge wijnmakers en hun nieuwe stijl van zoete wijnen, lijkt een nieuwe toekomst geboren voor Malagawijn, want alleen kwaliteitswijn, die aan de smaak van de moderne,  internationale consumenten voldoet, kan de zware handenarbeid van de druiventeelt op de steile heuvels van Axarquia doen voortbestaan.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)