De vervelende gevolgen van de extreem warme zomer in Spanje

De extreem warme zomer heeft vervelende gevolgen voor ons…

Nu alle hitterecords deze zomer gesneuveld zijn, maken experts de balans op. In de maanden mei, juni, juli en ook augustus waren de temperaturen veel hoger dan ‘normaal’. Vanaf eind juni was er zelfs sprake van één lange hittegolf die tot ver in augustus onafgebroken aanhield. Door de hitte is het water van de Middellandse Zee tropisch warm en dat kan heftige najaarsbuien tot gevolg hebben. Op sommige plaatsen langs de kust is het 30 graden of zelfs meer. Niet echt geschikt meer voor een verkoelende duik. Het gevolg hiervan gaan we merken in de herfst. Hoe warmer het water, hoe meer energie voorradig voor de vorming van buien. Ook de onweersactiviteit en hagelproductie zal toenemen. Dat kan er toe leiden dat we in het najaar in de landen rondom de Middellandse Zee plaatselijk heftig noodweer kunnen verwachten zoals flinke najaarsstormen met hier en daar zelfs een tornado of hagelstenen zo groot als pingpongballen.

Neerslag is echter meer dan welkom in het land waar de enige woestijn in Europa ligt en dat voornamelijk afhankelijk is van de circa 1.300 waterreservoirs die verspreid over het land te vinden zijn. De waterniveaus in die stuwmeren zijn flink gedaald door wat nu al geldt als de heetste zomer in dertig jaar tijd. Vooral de regio’s Murcia, Valencia en Castilla La Mancha hebben onder de droogte te lijden. De stuwmeren zijn slechts voor respectievelijk 28, 33 en 36,5 procent van hun capaciteit gevuld. In de provincie Málaga is 395 kubieke hectometer water op voorraad, dat is 63,7 procent van de capaciteit, waar het op hetzelfde moment vorig jaar nog voor bijna 73 procent gevuld was.  Ook veel gewassen in de Spaanse landbouw lijden onder de hitte. De oogst van verschillende soorten granen zou al 30 tot 40 procent kleiner zijn dan vorig jaar.

Omdat de druiven door de extreme hitte eerder rijp zijn, zullen wijnbouwers hun oogst eerder plaats moeten laten vinden en recent werd bekend dat Spanje zelfs olijfolie moet gaan importeren om aan de vraag naar olijfolie uit het buitenland te kunnen voldoen, terwijl Spanje de grootste producent ter wereld is van dit ‘groene goud’. De olijven zijn veel kleiner door de droogte en zo kan er minder olie uit geperst worden.

Het Wereld Natuur Fonds heeft al gewaarschuwd dat Spanje zich moet voorbereiden op meer periodes van langdurige droogte. In het rapport ‘Één graad meer, één rivier minder’ waarschuwt de organisatie dat het aan het einde van deze eeuw 4 graden warmer zal zijn in de winter en gemiddeld 6 graden warmer in de zomer. Daarmee gaat ook het risico op bosbranden sterk toenemen. Dit jaar raakten tussen 1 januari en 26 juli al ruim 52.000 hectare in Spanje verwoest tijdens bosbranden. Dat is net zoveel als in dezelfde periode in 2013 en 2014 samen. Het aantal bosbranden bleef echter wel ongeveer gelijk. Dat betekent dat er meer grote bosbranden zijn geweest. En daarmee zijn we er nog niet, want het seizoen voor bosbranden loopt officieel nog door tot begin oktober.

Tekst Else Beekman