de vereniging van eigenaars

bellen
bellen

DE VERENIGING VAN EIGENAARS IN SPANJE

 

Wie in Spanje een woning koopt, doet er goed aan vooraf na te gaan of de woning onder een vereniging van eigenaars valt.

Zo’n vereniging van eigenaars heeft veel invloed en bijna elke urbanisatie heeft er één.

Alle eigenaars maken deel uit van de vereniging en onder hen wordt een voorzitter en een secretaris gekozen. Minstens één keer per jaar vindt een algemene vergadering plaats.

Wanneer een urbanisatie of een appartementscomplex een vereniging van eigenaars heeft, neemt de vereniging bij democratische stemming beslissingen over het beheer en het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het complex: gemeenschappelijk zwembad, lift, trappen, tuinen…

Vooral voor het onderhoud (en zo nodig de herstelling) van technische installaties zoals een zwembad, lift, jacuzzi… is een goed werkende vereniging van eigenaars cruciaal.

Wie bouwwerken wil uitvoeren aan zijn privatieve wooneenheid moet (naast een eventuele bouwvergunning) ook de toestemming bekomen van de vereniging van eigenaars.

Hoewel dit op het eerste gezicht een lastige belemmering lijkt, is dergelijk toezicht van de vereniging van eigenaars cruciaal voor het behoud van de esthetische harmonie van het complex.

De vereniging van eigenaars ziet ook toe op de sociale rust in het complex: geluidsoverlast en asociaal gedrag kunnen op de agenda van de algemene vergadering geplaatst worden en dit garandeert een zekere sociale controle.

Wanneer uw woning behoort tot een gemeenschap van eigenaars, betekent dit dat er een maandelijkse bijdrage in de kosten voor de gemeenschappelijke voorzieningen moet betaald worden. Zeker in complexen met veel luxevoorzieningen (één of meer -al dan niet verwarmde- zwembaden, jacuzzi, sauna, fitness…) kunnen deze kosten oplopen tot enkele honderden euro’s per maand.

Wie van plan is een woning te kopen, doet er dus goed aan zich te informeren over de ‘vaste kosten’. Tegelijk is het verstandig te informeren naar eventuele grote herstellingskosten of investeringen die in de nabije toekomst gepland zijn.

Zo vermijdt U onaangename verrassingen achteraf.

Stijn Govaert

De auteur is jurist en vastgoedmakelaar – contactgegevens bekend bij de redactie

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.