De vendimia

La dulce vida

Hitte, een onverbiddelijke augustuszon en balkende ezels met manden vol druiven. De ‘vendimia’ – de druivenoogst – in La Axarquía is begonnen. In dit prachtige groene heuvellandschap ten oosten van Málaga zijn grote delen bedekt met de muskaat (of op z´n Spaans: moscatel) druivenplanten.

Alle familieleden en vrienden – man en vrouw – helpen mee. Het is heroïsch werk: de druiventrossen worden één voor één met de hand van de lage druivenplanten geplukt, soms op zulke steile hellingen, dat het voor boeren met hoogtevrees niet is weggelegd. Zo gaat het al generatie op generatie. Deze oogsttraditie staat bekend als een van de meest ambachtelijke in Europa.

Tekst en foto’s Susanna Verboon

 

La Axarquía

In de provincie Málaga is er zo´n 1.000 hectare aan wijngaarden te vinden, waarvan zo´n 65 procent zich in La Axarquía bevindt. Dit gebied is als wijnstreek nog vrij onbekend, maar de wijnen die er vandaan komen winnen aan bekendheid (en prijzen). De grond is rijk aan kalk en er is een goed klimaat met een continue zeebries wat voor optimale omstandigheden voor de muskaatdruiven zorgt. De druivenplanten groeien via de ´dry farmed´ methode. Dat betekent dat er geen irrigatie wordt toegepast. De planten leven van het regenwater wat opgeslagen zit in de kalkstenen ondergrond.

Moscatel de Alejandria

Deze witte muskaatdruif van Alexandrië komt oorspronkelijk voor in Málaga en Valencia, maar is al geruime tijd in het hele mediterrane gebied te vinden. Volgens wijnexperts is het één van de oudste druivensoorten – de Grieken introduceerden hem ooit in Málaga – die bovendien nog niet genetisch gemanipuleerd is.

 

 

 

Tijdens de overheersing van de Moren was het verbouwen en drinken van de wijn overigens verboden door de Koran, maar werd deze vooral als ‘medicijn’ voorgeschreven door de doktoren: als Xarab al Malaqui voor de kinderen van Allah en als vino de Málaga voor de christenen.

Familiebedrijf

Het is nu een drukke tijd voor Dimobe, een familiebedrijf dat wijnen produceert in het hartje centrum van het witte dorp Moclinejo. We ontmoeten Ignacio Garijo, de commercieel directeur. “Dimobe is een familiebedrijf sinds begin 1900. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer en de vierde generatie heeft al zijn intrede gedaan.” Ignacio vervolgt: “Ooit werkte de oprichter van Dimobe – Juan Muñoz Navarrete – aan de aanleg van de beroemde stuwdam in El Chorro.

Hij sjouwde keien en woonde met de andere mannen in een gemeenschappelijke ruimte. Door wel geld te verdienen, maar weinig uit te geven was hij in staat een kapitaaltje te vergaren en een eigen bakkerij te starten in Moclinejo. Op een keer kon hij zeven eiken houten vaten met zoete wijn kopen voor de handel. Dat was het begin van de bodega. En inmiddels is Dimobe uitgegroeid tot een bodega van formaat, die diverse prijzen heeft gewonnen voor hun klassewijnen.”

Bodega

Aangekomen bij de bodega ruik je de geuren van het zoete druivensap, de eikenhouten vaten en de gisting. De bodega bestaat uit verschillende ruimten, met eigenlijk overal vaten: roestvrij stalen vaten en eikenhouten vaten. Ook is er een museum in de kleine bodega gemaakt waar het ooit allemaal begon. Daar laat Ignacio trots de zeven oudste houten vaten, met een moscatelwijn erin, zien die nog dateren uit 1875. “We produceren zo’n 100.000 flessen per jaar. Zumbral, Lagar de Cabrera of Piamater zijn bijvoorbeeld wijnen met een ‘D.O dominacion de origen de Málaga en Sierras de Málaga’ (dit is een beschermde oorsprongsbenaming) die veel gevraagd worden door de restaurants in de regio Málaga.

Ignacio gaat enthousiast verder: “Moclinejo stond vroeger vooral bekend om de rozijnenproductie, zoals veel dorpen in de omgeving. De rozijnen zijn heel zoet van zichzelf, er worden geen conserveermiddelen aan toegevoegd en ze zitten vol vezels. Iedereen had wel zijn eigen perceeltje met druiven en droogde een deel daarvan in de zon om rozijnen te krijgen en maakte van de rest zijn eigen (zoete) wijn. Niemand leefde hier vroeger van zijn wijngaard en nog steeds niet. ” Dimobe bezit zelf 5 hectare aan wijngaarden en met de boeren die aan hem leveren erbij – ze hebben ieder zo´n 1 a 1,5 hectare – werkt Dimobe met de procuctie van 38 hectare aan wijngaarden.

“De boeren die voor ons werken, moeten aan verschillende eisen voldoen: we willen 15 kilo schone, mooie druiventrossen per krat. De druiven moeten perfect zijn en dat vraagt dus heel veel van de boeren. Het is enorm zwaar werk dat in de heetste deel van het jaar moet worden gedaan. Zij moeten de druiven zelf oogsten en daarna ook selecteren. We willen alleen maar de beste kwaliteit, maar daar betalen we natuurlijk voor: bij de coöperatie krijgen ze maar de helft.” 

We vragen Ignacio naar de productie per plant: “We halen ongeveer 1 kilo druiven van een druivenplant, dat is weinig productie per plant. We zouden dat eenvoudig kunnen verhogen, maar wij willen liever meer kwaliteit dan meer productie.”

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.