In heel Spanje is de microchip verplicht voor honden, katten, fretten en paarden.
De microchip is een kleine transponder die door middel van een naald onder de huid tussen het hoofd en de schouderbladen wordt geïmplanteerd. Het nummer van de chip wordt door de dierenarts geregistreerd op RAIA (Registro Andaluz de Identificacion Animal). Deze registratie bevat de naam van het dier, diersoort, ras, geboortedatum, geslacht, gewicht en doel (gezelschap/ blindegeleidehond/ jacht etc) en de gegevens van de eigenaar: naam, adres, paspoort of NIE nummer, telefoonnummers en email adres. Deze gegevens vallen dus onder de wet op de bescherming van persoonsgegevens, en kunnen dan ook niet zomaar worden vrijgegeven.
De dieren moeten gechipt worden als ze 3 maanden oud zijn en dan moet ook meteen de inenting tegen hondsdolheid worden gedaan (met de herhaalvaccinatie na een aantal weken). Die moet verplicht elk jaar herhaald worden. Dieren die, met de benodigde chip, uit een ander land naar Spanje komen moeten binnen 3 maanden in Spanje worden geregistreerd. Dat geldt ook als een dier uit een andere deelstaat binnen Spanje komt. De inentingen tegen hondsdolheid kunnen alleen gegeven worden als het dier bij de RAIA geregistreerd staat.
Een correct telefoonnummer is het belangrijkste gegeven van de registratie omdat wanneer een dier gevonden wordt op deze manier de eigenaar kan worden verwittigd. Als dat niet lukt wordt er via email contact opgenomen. Het is dus van belang wijzigingen door te geven.
Als een dier een andere eigenaar krijgt moeten zowel de nieuwe als de vorige eigenaar het registratieformulier ondertekenen, daarvoor moeten beide dus fysiek aanwezig zijn. En dat is weleens lastig. Een dier wordt hier aangemerkt als eigendom dus de geregistreerde eigenaar is verantwoordelijk voor de schade dat dit dier kan veroorzaken. Een gevonden dier met microchip waarvan de eigenaar niet te bereiken is moet naar een officieel asiel. Als de eigenaar binnen 10 dagen niet verschijnt, kan het dier worden herplaatst. Vroeger konden onofficiële asiels en dierenartsen dat ook doen maar dat is onmogelijk gemaakt.
In Nederland is de eigenaar verantwoordelijk voor de registratie van de microchip op de NDG, zorg dus dat dit is gedaan alvorens naar Spanje te komen. In Belgie doet de dierenarts dit op DogID. Neem het bewijs daarvan mee.
Na de microchip registratie moet het dier ook ingeschreven worden bij de gemeente waar u woonachtig bent. Daarvoor moet het paspoort van het dier en het registratiebewijs meegenomen worden. Men wil ook het origineel van uw eigen paspoort of NIE zien en u moet overal een kopie van achterlaten. Er zijn geen kosten aan verbonden.
Nazli van den Kieboom
Dierenarts bij Pointer Clinic in Estepona.