De geiten eten gewoon door

In 2017 publiceerden we in de reeks Vida española een interview met geitenhouder en kaasmaker Juan Ocaña Mateo van Quesos Sierra Crestellina in Casares. Geiten hebben natuurlijk geen boodschap aan een lockdown. Zij moeten te eten hebben en blijven melk produceren. Maar wordt de kaas nu nog wel verkocht? Tijdens een telefoongesprek geeft Juan een update van zijn leven.

Juan verontschuldigt zich op voorhand want hij is onderweg in de bergen en de verbinding valt regelmatig weg. Omdat klanten niet meer naar de winkel komen bezorgt hij nu zelf kaas, vlees en andere streekproducten aan huis. “In het begin dachten we nog dat we die twee weken wel door zouden komen. Maar toen de verlenging werd aangekondigd moesten we wel iets bedenken. Onze kaasmakerij ligt buiten het dorp en normaalgesproken verkopen we daar 70% van onze kazen. De klanten kwamen overal vandaan maar nu je de boodschappen zo dicht mogelijk bij huis moet doen is het stil. En de restaurants nemen nu ook niets af dus we moesten iets doen” vertelt Juan terwijl hij onderweg is naar Ronda.

Niet voorbereid
Normaalgesproken organiseert Juan rondleidingen en workshops kaas maken en omdat de bezoekers overal vandaan komen was het idee al ontstaan om in de toekomst een online winkel op te zetten. “We zijn in overleg met de gemeente om te kijken of we niets iets gezamenlijks kunnen doen. In onze winkel verkopen we ook streekproducten en we willen iets samen met meerdere producenten opzetten. Deze crisis was ons helaas voor. Ik heb zelf nu een pdf met producten en prijzen gemaakt en die onder al mijn contacten verspreid.” Zodra er genoeg bestellingen zijn uit een bepaalde regio gaat hij op stap. “Ik kom elke dinsdag in Marbella maar verder hangt de route van de vraag af, in de regio Málaga kom ik eens in de zoveel weken. Die routes gebruikte ik al voor de levering aan winkels en restaurants” aldus Juan.

Veranderingen in de natuur
Juan onderbreekt het gesprek omdat hij een grote roofvogel ziet en even wil kijken wat voor soort het is. Mooie aanleiding om te vragen of hij al veranderingen in de natuur heeft opgemerkt nu alles stilligt. “Sowieso is hier door de bergen rijden al een heel apart gevoel, je ziet geen mens, het is bijna eng. Als ik buiten ben, met de auto of te voet met de geiten, heb ik het idee dat de vogels anders zingen. Of misschien hoor je ze nu gewoon beter nu de onderliggende ruis is weggevallen. Ik zie wel dat de beekjes nu al helderder zijn en de dieren uit de bergen komen dichter bij de dorpen nu de mens ze niet met hun lawaai wegjaagt.”

Persoonlijke veranderingen?
Ik ben benieuwd of deze hele crisis ook op hem persoonlijk van invloed is. “In praktische zin absoluut, we zijn een familiebedrijf dus ik zie mijn familie nog steeds elke dag. We houden afstand maar mijn opa bijvoorbeeld begrijpt niet waarom ik hem niet een omhelzing geef als ik binnenkom of wegga. Dat is wel schrijnend. Mijn vriendin en ik wonen in het dorp en zodra ik thuiskom gaat eerst alles in de was en ga ik uitgebreid onder de douche voor ik haar groet. Ik ben wel de hele dag op pad en ondanks dat ik me aan de voorzorgsmaatregelen houd weet je natuurlijk maar nooit. Voor mezelf ben ik niet bang, ik ben jong en gezond maar ik wil geen anderen besmetten” vertelt Juan.

Qua levensfilosofie is er voor hem niet veel veranderd. Hij heeft altijd al heel bewuste keuzes gemaakt die volgens hem bijdragen aan een betere wereld en het geluk van zijn geliefden en hemzelf. De kaasmakerij is volledig zelfvoorzienend, nergens in het hele proces wordt iets weggegooid of worden chemische producten gebruikt. Juan is voorstander van het bouwen en onderhouden van een lokale gemeenschap en ziet deze crisis als een kans voor mensen om weer meer terug naar de basics te gaan. “Laten we wel wezen, we zijn met z’n allen doorgedraaid. We waren niet meer in staat te stoppen met de eeuwige cirkel van haast en consumeren. De mens heeft zich al veel te lang boven de natuur gesteld. Nu zijn we van roofdieren uiteindelijk zelf een prooi geworden, van een minuscuul beestje.”

De toekomst
Juan hoopt dat er daadwerkelijk iets gaan veranderen in de maatschappij maar gaat niet zitten afwachten. “Ik blijf gewoon doen wat volgens mij goed is. Mijn vader is onlangs overleden en voor die tijd heb ik allerlei gesprekken met hem over de tradities op het land opgenomen. Vroeger gebruikte men bijvoorbeeld geen ossen maar koeien om het land te bewerken, dan ging de ploeg minder diep en bovendien kon de melk gebruikt worden. Dat wil ik nu ook invoeren op onze boerderij. De kennis van vroeger combineren met moderne technieken, voor het leven in het algemeen en in ons bedrijf. En ja, daar hoort dus in de toekomst ook een webwinkel bij” lacht Juan.

Klik hier om de lijst met producten te zien. (voor communicatie in het Engels is whatsapp geschikter dan de telefoon)

Lees het eerdere interview met Juan

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Testamentaire bevoegdheid

Volgens de wet mag niet iedereen een testament opmaken of getuige zijn bij het ondertekenen van een testament. Wie wel, wie niet en waarom niet?

Permacultuur in je achtertuin

Nu onheilsberichten over de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande verdwijnende leefbaarheid op onze planeet niet meer uit ons leven zijn weg te denken, beginnen

Sombra

“Un sombra descafeinado, por favor”. Dit is hoe ik standaard mijn koffie bestel in een Spaans barretje. Wie in Málaga of nabije omgeving woont weet

Orde op zaken

Het team van Professional Law International werkt gewoon door, vanuit huis en voortdurend in contact met elkaar en onze klanten. Op die manier blijven we

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)