De eerste Maagden onderweg

Vanaf 17:50 uur zullen de eerste Maagden onderweg gaan

sander klompSander is eigenaar van Hotel Casa de las Mercedes, gevestigd in een 18e eeuws pand in het centrum van Málaga (www.casadelasmercedes.com). Hij is broeder van de Archicofradía de la Sangre (Málaga) en loopt ieder jaar mee in de processie van de Semana Santa. In zijn e-book (pdf) “Dit is de Semana Santa van Málaga” lees je alles wat je moet weten over de Goede Week van Málaga. Het hoe en waarom, maar ook de allerbeste tips zodat je niets hoeft te missen. Te verkrijgen op www.ditismalaga.nl.

Al dagenlang zitten we naar Carlos te luisteren die onafgebroken verhalen vertelt over de Kathedraal van Málaga. Ik ben aangeschoven bij een cursus van zestig uur met als enig thema de Kathedraal van Málaga. Soms heel boeiend. Maar soms gaat het me wat te ver. Als de uitleg gaat over de herkomst van de blauwe verf op het schilderij “Virgen del Rosario”  van Alonso Cano, maak ik in gedachte mijn boodschappenlijstje voor de volgende dag. En wie de opdracht geeft voor het maken van het beeld van Santa Catalina, gaat aan mij voorbij omdat ik even snel de tussenstanden van het voetbal bekijk.

Maar nu ben ik een en al oor. “Veel mensen denken dat de Virgen de la Victoria een cadeau was van de Katholieke Koningen, maar dat is waarschijnlijk helemaal niet zo”.  Carlos laat een stilte vallen en alle vijftig aanwezig kijken hem wat ongelovig aan. Allemaal hebben we al tientallen keren gelezen dat de Basiliek van La Victoria op de plek stond waar het kamp van Koning Fernando stond tijdens de herovering van Málaga. En de Reyes Catolicos waren zo blij met de overwinning (in het Spaans Victoria), dat ze een beeld van deze Maagd aan de stad Málaga schonken.

Carlos legt uit dat dat niet klopt: “Uit recent onderzoek blijkt dat het zeer onwaarschijnlijk is. De Koningen gaven wel een beeld van een Maagd cadeau, maar dat was een andere! En het klinkt eigenlijk heel logisch: in de Kathedraal staat een Maagd met de naam “Virgen de los Reyes” (Maagd van de Koningen, red.). En naast de Maagd staan twee beelden van de Katholieke Koningen. Uit het archief van de Kathedraal blijkt dat dat waarschijnlijk de gift van de Reyes Catolicos aan de stad Málaga was. Ergens in de zeventiende eeuw zijn de beelden waarschijnlijk met elkaar verward en werd de Maagd van La Victoria die eer toebedeeld.”

Die verwisseling leidt er uiteindelijk toe dat de Virgen de la Victoria nu een van de meest aanbeden Maagden van Málaga is. Er verrijst een Basiliek die geheel aan haar gewijd wordt en in 1867 benoemt Paus Pius IX haar tot beschermheilige van de stad. In 1943 krijgt de Maagd de grootste mogelijke eer; in het park van Málaga wordt ze gekroond. Een kerkelijke onderscheiding voor Mariabeelden waar een buitengewone devotie voor is. Omdat het dit jaar precies 75 jaar geleden is, wordt er groots uitpakt.

Ter ere van dit jubileum wordt op 26 mei een grote processie gehouden in het centrum van Málaga. Alle gekroonde Maagden van de stad gaan in een grote processie door de straten. Vanaf verschillende plekken in de stad zullen niet minder dan tien tronen op weg gaan naar de Calle Martinez. Vanaf daar zullen ze één grote stoet vormen en samen een route rond de Kathedraal lopen, waarna elke Maagd weer naar haar eigen plek in de stad terug zal gaan. Een unieke gebeurtenis!

De deelnemende Maagden zijn: Soledad, Carmen, Dolores del Puente, Rocío, María Auxiliadora, Trinidad, Zamarrilla, Esperanza, Dolores en natuurlijk la Victoria.

En de Virgen de los Reyes? Die kijkt toe.

Praktische info:

Vanaf 17.50 zullen de eerste Maagden onderweg gaan. De nu voorgestelde route (maar die kan nog wijzigen) is: Calle Martínez, Cortina del Muelle, Plaza de la Aduana, Cister, Duque de la Victoria, Plaza del Siglo, Molina Lario, Plaza del Obispo, Strachan, Calle Larios en Plaza de la Constitución. De eerste op die route zal de Virgen de la Victoria zijn, vanaf 18.05 uur. Daarna volgen de andere Maagden in volgorde van kroning (de laatstgekroonde eerst). De gehele processie duurt ongeveer drieënhalf uur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.