De blauwe envelop in Spanje

Welke nationaliteit u ook heeft, als u in Spanje woont moeten er altijd wel iets aan een overheid betaald worden. De gemeente handelt de motorrijtuigenbelasting (IVTM), onroerende zaak belasting (IBI) en afvalstoffenheffingen af. Voor de rest van de belastingen hangt het ervan af of u hier werkzaam bent, veel vermogen heeft en natuurlijk in welk land u officieel belastingplichtig geregistreerd staan. Dit heeft overigens niets te maken met een inschrijving bij de gemeente. De belastingdiensten in Europa wisselen onderling gegevens uit dus uiteindelijk krijgt u altijd wel van íemand een (virtuele) blauwe envelop toegestuurd. Ik zet een paar feiten voor u op een rij.


Woon- en verblijfplaats in Spanje

De belastingaansprakelijkheid in Spanje wordt bepaald op basis van de permanente verblijfplaats. Een persoon wordt in de volgende situaties beschouwd als een permanente resident in Spanje:

  • Iemand die meer dan 183 dagen per jaar in Spanje doorbrengt, wordt beschouwd als belastingplichtig in Spanje. Tijdelijke afwezigheid wordt als verblijfstijd in Spanje beschouwd, tenzij een door een ander land afgegeven verblijfscertificaat wordt verstrekt.
  • Wanneer het hoofdcentrum van de activiteiten of de commerciële belangen van het individu zich direct of indirect op Spaans grondgebied bevindt.
  • Als de echtgeno(o)t(e) en minderjarige kinderen permanent in Spanje verblijven, is het duidelijk dat dit je verblijfplaats is, tenzij het tegendeel wordt bewezen.

Deze criteria worden toegepast voor personenbelasting, vermogensbelasting, successie- en schenkingsrechten, hoewel er in het laatste geval uitzonderingen van toepassing kunnen zijn.

Als er geen permanente residentie is in Spanje, kan er nog steeds een belastingverplichting zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het inkomen wordt verkregen in Spanje of wanneer de activa of rechten kunnen worden uitgeoefend of nagekomen in Spanje.


De diverse belastingen in Spanje

De data waarop de Impuestos de Renta de las Personas Físicas (inkomstenbelasting) moet worden betaald, liggen voor elk jaar vast en zijn normaal gesproken tussen 1 mei en 30 juni.

De inkomstenbelasting voor niet-residenten wordt betaald wanneer het inkomen is verdiend. Betaling dient te geschieden binnen de eerste 20 dagen na elk kwartaal, dus voor 20 april, 20 juli, 20 oktober en 20 januari. Voor inkomsten uit de verkoop van onroerend goed moet de betaling binnen drie maanden na de maand volgend op de overdracht uitgevoerd worden.

Successierechten worden fiscaal berekend op het moment van overlijden en moeten binnen zes maanden daarna worden betaald. Schenkingsrechten worden berekend op het moment van schenking en moeten worden betaald binnen de maand volgend op de datum van de schenking.

De vermogensbelasting wordt opgenomen in de boekhouding op 31 december en de betalingstermijn valt samen met die van de personenbelasting.

De inkomsten van verhuur moeten door residenten in principe bij hun inkomen worden opgeteld. Als u niet-resident bent en uw woning verhuurt, moet u de huurbelasting in Spanje betalen. Dit gebeurt na elk kwartaal op 20 april, 20 juli, 20 oktober en op 20 januari.


De blauwe envelop

De belastingdienst stuurt nog steeds brieven naar het bij hen bekende woonadres. Maar u kunt ook al uw gegevens checken via internet als u over de zogenaamde ‘firma digital’ beschikt. Geregistreerde accountants kunnen, na uw toestemming, ook uw gegevens bekijken en eventuele openstaande dossiers beantwoorden.

Als u niet reageert, omdat u de brief niet heeft ontvangen of nooit op agenciatributaria.es kijkt, doet de staat een oproep via de staatscourant. Als ook dat geen reactie oplevert is de kans groot dat u boetes, eventueel rente moet betalen en er kan beslag gelegd worden op uw bankrekening. Net als in Nederland en België is het dus ook van belang om in Spanje uw zaken op orde te hebben!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.