In het dagelijks leven in Spanje kom je soms in aanraking met bepaalde instanties of je hoort iets over een bepaalde beroepsgroep waar je weinig tot niets vanaf weet. Ontmoet in deze serie Spanjaarden met interessante functies.
Tekst en foto’s Maria Kupers
‘Op een van de eerste plaatsen waar ik aan het werk ging zag ik hoe een vuilnisauto gewoon geleegd werd vanaf een klif, de hele lading ging zo de zee in. Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder en is er veel verbeterd op het gebied van milieu in Spanje. Dat komt door betere wetgeving maar ook zeker omdat er veel meer gecontroleerd wordt.’ Aan het woord is Antonio Navas Pancorbo. Hij werkt al 21 jaar voor Seprona, de milieupolitie van de Guardia Civil. ESpecial Life mocht een dag met het team van Seprona in Estepona mee.
De werkdag van de agenten van Seprona begint om half acht met een overzicht van de lopende zaken en de planning voor de dag. De vorige dag hebben de mannen een bezoekje gebracht aan een vervallen huis op een braakliggend terrein in het centrum van Estepona, er zouden vechthanen worden gehouden. Bij aankomst zagen ze twee verwaarloosde honden die, omringd door bergen afval, zaten vastgebonden. Er stond ook een paard met vastgebonden voorpoten en er een paar hanen zaten in een te kleine kooi.
Inmiddels is het papierwerk afgehandeld en vandaag gaat het team weer terug naar het huis. Voor we op pad gaan komt er nog een melding binnen van de Policia Nacional. Er is een meisje niet op school aangekomen en alle patrouilles moeten naar haar uitkijken. Eenmaal aangekomen bij het huis wordt de chip van het paard met een speciale scanner gelezen zodat de agenten weten wie de eigenaar is. De bewoners blijken nu wel aanwezig te zijn en krijgen het schriftelijk verzoek om zich te melden met de eigendomspapieren van het paard. Het is verboden om in de bebouwde kom paarden te houden en ook mensen die op het platteland wonen met paarden (of geiten, koeien, schapen of meer dan 5 kippen) moeten officieel geregistreerd staan als veehouder. Antonio Navas Pancorbo en zijn collega melden hen dat ze een week de tijd krijgen om ander onderdak voor het dier te zoeken anders wordt het naar een opvanghuis gebracht. Bovendien moet het touw om de voorbenen meteen losgemaakt worden, dit mag volgens de wet al lang niet meer.
Nooit saai werk
Het opsporen van dierenmishandeling is slechts een van de taken van Seprona. Deze speciale afdeling van de Guardia Civil houdt zich met een groot scala aan activiteiten bezig. Ze controleren op illegale visvangst, inspecteren fabrieken van levensmiddelen, bezoeken winkels om te kijken of de producten wel op de juiste manier gekoeld worden en van etiketten in het Spaans zijn voorzien, checken of garages chemische producten op de juiste wijze afvoeren, patrouilleren in de natuurparken, onderzoeken de oorzaken van bosbranden en zijn op zoek naar illegale huizen op het platteland. De agenten maken lange dagen maar houden van hun werk. ‘Er is in de afgelopen jaren veel veranderd. Vroeger gingen we op pad en als we een overtreding zagen maakten we proces verbaal op en dat werd ter afhandeling naar justitie gestuurd.
Nu brengen we ongeveer 70% van onze tijd op kantoor door. Op zich heel praktisch dat er nu allerlei databases en veel geavanceerdere onderzoekstechnieken zijn maar we zijn daardoor minder op straat. Maar we blijven de vrijheid houden om te patrouilleren waar wij denken dat het nodig is en zeg nou zelf, wie kan er tijdens zijn werk naar de top van een berg rijden en zelfs adelaars zien?’ zegt Antonio.
De agenten van Seprona moeten niet alleen op de hoogte zijn van de Spaanse wetgeving maar ook van de Europese regelgeving op het gebied van milieu. Elke regio heeft zijn eigen punten waar meer op gecontroleerd wordt, in Ronda gaan de patrouilles ’s nachts op zoek naar stropers en in Estepona houdt men de vissers in de gaten. Ze gaan op pad naar aanleiding van klachten of aangiftes van burgers maar er zijn ook speciale campagnes van de Spaanse overheid of er wordt vanuit Brussel gezegd dat er in een bepaalde maand extra inspecties moeten worden uitgevoerd in bijvoorbeeld de vleesindustrie. Er zijn ruim 50 agenten van Seprona actief in de diverse regio’s van de provincie Málaga. In Málaga zelf zit nog een speciaal onderzoeksteam voor de grote complexere zaken. Omdat Seprona deel uitmaakt van de Guardia Civil worden de agenten ook geacht om indien nodig de normale werkzaamheden van de Guardia Civil uit te voeren. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij bosbranden, onder leiding van Infoca coördineren ze dan de evacuaties. Als de brand geblust is zijn het de agenten van Seprona die op zoek gaan naar de oorzaak en de eventuele dader.
Tuinafval en krolse katers
We vervolgen onze weg en bezoeken de bewoner van een urbanisatie in Manilva. Het bedrijf dat zijn tuin onderhoudt heeft het snoeiafval aan de rand van het nabijgelegen bos gegooid, afvoeren naar het afvalrecyclepunt kost namelijk geld. De droge takken kunnen snel in brand vliegen en mogen daar dus niet liggen. De eigenaar van het huis wordt gevraagd welk bedrijf hij ingehuurd wordt zodat er een boete uitgeschreven kan worden. Antonio: ‘De meeste mensen zijn heel blij als wij komen omdat we problemen oplossen maar de mensen die boetes krijgen zien ons liever gaan dan komen. Logisch want we hebben het over boetes van minstens Euro 6.000’.
De volgende stop is een strand in Cásares waar vaak vissers staan. Zij vissen echter niet altijd voor hun eigen avondmaal. ‘Rode tonijn levert Euro 10 per kilo op en een kleine vis weegt al snel 50 kilo. Met een paar van die vissen per dag heb je een leuke inkomstenbron. Maar buiten dat het gaat om illegale verkoop wordt de vis ook niet gekoeld vervoerd en dat is een risico voor de volksgezondheid.’
Ondertussen komt er een melding binnen dat er een hond in een afgesloten auto zou zitten. We gaan op pad naar bij aankomst is de auto al weer vertrokken. ‘Vooral in de stad zien we dat burgers steeds bewuster zijn van dierenwelzijn, een goed teken. Vorige week kregen we een melding van iemand die ervan overtuigd was dat er in zijn flat katten werden mishandeld, het bleek echter om een krolse kat te gaan. De eigenaresse wilde het dier wel castreren maar dat kan pas als het beestje weer zijn rustige zelf is’ lacht Antonio.
Werken bij de Guardia Civil
De agenten van de Guardia Civil worden het slechts betaald van alle veiligheidsdiensten. Het salarisverschil met agenten van de lokale politie kan vanwege alle toeslagen zelfs oplopen tot Euro 800 tot Euro 1.000. Toch waren er vorig jaar 30.000 mensen die solliciteerden naar één van de 300 beschikbare functies.
Om in aanmerking te komen voor een functie bij de Guardia Civil moet je de zogenaamde ‘oposiciones’ (toelatingsexamens) doen. Na een speciale cursus gaan de agenten dan als gewone Guardia Civil aan de slag in een plaats waar een vacature is. Na een aantal jaren kunnen ze solliciteren naar een functie in een regio van hun keuze en kunnen ze ook een specialiteit kiezen. Volgens de agenten van Seprona in Estepona is het wel logisch dat mensen voor de Guardia Civil kiezen. Nergens anders zijn zoveel mogelijkheden om van je hobby je beroep te maken, als je bijvoorbeeld van duiken houdt kun je bij het duikteam terecht, hou je van de natuur bij Seprona en wil je je tijd op de weg doorbrengen kun je bij Tráfico aan de slag. ‘We houden van ons werk alhoewel we ook heus momenten hebben dat we volledig op zijn. De bureaucratie, de soms erg lange dagen en het feit dat sommige burgers ons op een zeer onaangename manier behandelen gaan je niet in de koude kleren zitten.’