Wie weet wat crypto art is, steek je hand op!
Dat zullen er niet veel zijn…. de wereld van digitale kunst is nog ontzettend nieuw. Nieuw en hip: vorig jaar alleen al werd er meer dan 90 miljoen dollar aan deze kunstvorm uitgegeven. Maar wat is crypto art nu eigenlijk precies? Een uitleg van een kunstenares (ondergetekende) die zelf nog maar net in deze wereld verzeild is geraakt…..
In 2010-2011 begonnen kunstenaars hun werk online aan te bieden, betaling kon alleen met crypto currencies. Zo konden zij ook meegaan met de ontwikkeling van ongecontroleerde geldbewegingen op internet. Maar de trend van digitale kunstenaars, crypto art en NFT’s (uitleg volgt) begon eigenlijk pas aanzienlijke vormen aan te nemen sinds vorig jaar.
Tweehonderdtwintigduizend mensen werden actief in deze handel en er werd een omzet van meer dan 250 miljoen dollar behaald. Investeerders hebben bij elkaar 90 miljoen dollar geïnvesteerd in digitale kunst. En dat binnen een jaar tijd. En wat er wel niet allemaal gebeurt in deze wereld! Zo anders, nieuw, en vaak onbegrijpelijk voor een leek.
Even photoshoppen?
Er zijn op het moment zoveel superinteressante teken- en fotobewerkingprogramma’s beschikbaar, dat bijna iedereen die enigszins thuis is op de computer of iPad al gauw gave digitale afbeeldingen kan maken. Zowel als tekenaar of als fotograaf. Maar de crypto art wereld heeft specifiek te maken met het feit dat deze digitale kunst alleen te koop is op websites waar je met crypto currency kunt betalen.
De mix van digitale kunstenaars is zeer divers. Er zijn erbij die echt prachtige plaatjes kunnen maken en waar je meteen aan afziet dat er uren, dagen of waarschijnlijk wel weken aan gewerkt is.
De kunstwerken zijn een feest voor het oog. Daarbij kan het zijn dat het plaatje als geheel, of een onderdeel ervan, beweegt. Bij sommige kan het oor er ook plezier aan beleven, crypto art kan dus eigenlijk niet alleen een afbeelding zijn (hoewel misschien wel het belangrijkste) maar de afbeelding kan ook een soort ervaring overdragen; iets wat je boeit, intrigeert, waar je meer van wilt zien.
Kunst aan de muur
De koper, net als met ‘gewone’ kunst, wil dat specifieke plaatje hebben. Misschien alleen op zijn mobiel zodat hij er zelf plezier aan kan beleven wanneer hij maar wil. Of zodat hij het aan anderen kan laten zien. Maar er zijn ook mensen die de gekochte afbeelding op hun muur projecteren, als behang in huis of op de zaak. Dan zijn er nog professionele partijen, denk aan evenementenorganisaties, DJ’s etc, die bepaalde afbeeldingen zoeken voor een bepaald project. Anderen printen hun aangekochte digitale kunststuk op een mooi canvas en hangen dat aan de muur.
De meeste kopers zijn echte verzamelaars. Als je op Twitter kijkt dan zie je dat deze verzamelaars ook vaak oproepen plaatsen. Zij vragen aan kunstenaars om hun beste of laatste digitale projecten te ‘droppen’ (te laten zien) in de commentaren van hun ‘post’. De verzamelaars willen kopen: hun Bitcoins of andere crypto currency uitgeven en investeren.
Echt unieke kunst
De kunstenaars zelf worden digital artists genoemd. De kunstwerken zijn NFTs (Non Fungable Tokens; een uniek digitaal eigendom) en de verzamelaars van deze kunst zijn de NFT collectors. Er zijn bekende platformen waar de NFTs worden aangeboden zoals Opensea.io of Wise.art. Om als digitale kunstenaar je eigen online galerie te hebben moet je ook een crypto wallet hebben en dus in deze currency betalen voor deelname.
Het unieke aan de digitale kunstvorm en de verhandeling ervan, is dat de naam van de kunstenaar altijd aan de afbeelding vast zal zitten. En die van de koper. Dus kopiëren is moeilijk. Bovendien krijgt de kunstenaar elke keer een percentage bij doorverkoop van zijn kunstwerk.
De betaling is bijzonder veilig. Voor degenen die nog nooit met crypto currency gehandeld hebben; de veiligheid van je crypto wallet en dus ook van de door jou gemaakte of aangekochte werken is uitermate hoog. Op sommige werken kun je bieden, andere hebben een vraagprijs. Sotheby USA organiseerde dit jaar de eerste echte openbare NFT verkoop.
Wat kost dat?
De prijzen die voor crypto art betaald worden zijn eveneens enigszins ‘vreemd’. Er worden enorm hoge bedragen betaald voor afbeeldingen waarvan een leek echt niet snapt waarom. En sommige heel mooie ‘ingewikkelde’ plaatjes worden aangeboden voor lage prijzen.
Niet lang geleden werd een Nyan Cat-meme plaatje verkocht voor 590 duizend dollar. De afbeelding zelf is natuurlijk geen 590 duizend dollar waard. Technisch gezien zou een gebruiker deze meme op Google kunnen vinden, vastleggen met een screenshot, downloaden of opnieuw maken met Photoshop, toch?
De persoon die de Nyan Cat-meme NFT heeft gekocht, is niet de eigenaar van de meme, maar wel van de NFT. Wat hij eigenlijk bezit, is een stukje code op de Ethereum-blockchain (een van de vele crypto currencies) die het eigendom toont van het unieke ‘token’ (data-item) dat aan de meme is gekoppeld: dat is de reden waarom je de meme die je op Google hebt gedownload niet kunt verkopen – dat bestand bevat die code niet. Bovendien heeft het niet de hoge resolutie en dus niet de kwaliteit van de NFT.
Gebruik met mate
Voor degenen die geïnteresseerd zijn na het lezen van dit artikel en op onderzoek uitgaan naar NFT’s…… hier volgt speciaal voor jullie een waarschuwing. Soms lees je op de sociale media dat crypto art collectors echt verslaafd zijn aan het kijken naar NFTs en zelfs zeggen dat het achter elkaar NFTs bekijken zelfs beter is dan sex! Dus je verdiepen in deze nieuwe kunstvorm is prima, maar met mate! Want te veel kan leiden tot ….een klagende partner? 🙂
Aanraders
Om een idee te krijgen hoe deze digitale kunst er dan in het ‘echt’ uitziet, zou je een kijkje kunnen nemen op Instagram bijvoorbeeld.
De mensen achter @beeple_crap laten afbeeldingen zien van goede kwaliteit en die een heel groot crypto art publiek aanspreken. Het zijn meestal heel rare, gekke, soms zelfs een beetje kinderachtige afbeeldingen.
@marterium is een Duitse kunstenaar met prachtige afbeeldingen.
Zo ook de werken van @felix_rothschild.
@maltjik is heel origineel met altijd dezelfde mensfiguren in zijn kunst.
@tylekki maakt prachtige afbeeldingen van natuurfoto’s.
@gifgalamirissa is een Spaanse kunstenares met heel vernieuwende projecten.
Veel Instagramgebruikers kennen @nudeyogagirl en zij is ook onlangs begonnen met het maken van NFTs.