Conflict over chiringuito’s Puerto Banús

chiringuito puerto banus
chiringuito levante puerto banús

Conflict over chiringuito’s

Vorige week oordeelde de Spaanse kust-autoriteit Costas dat de twee chiringuito’s in Puerto Banús weg moeten. De strandrestaurants bezetten volgens de regels van de kustwet openbaar maritiem terrein.

De kustwet werd in 1988 ingevoerd om de verstedelijking van de Spaanse kust te beschermen tegen te ver gaande verstedelijking. De wet verbiedt uit veiligheids- en milieuoverwegingen bebouwing te dicht bij de kustlijn. Zoals bij elke wet gelden er uitzonderingen en in dit geval zijn er overal langs de kust in Spanje concessies afgegeven aan eigenaren van grond, woningen en restaurants die zich in het openbaar maritiem terrein bevinden.

Chaos en willekeur

Jarenlang leidde de wet een onopvallend bestaan tot de Spaanse regering vanaf een jaar of tien geleden de wet strenger begon uit te voeren om wildgroei van bebouwing te bestrijden. Enkele zaken van burgers die uit hun woning dreigden gezet te worden zonder fatsoenlijke compensatie werden op Europees niveau ingediend. Daarop verscheen een rapport waarin werd geconcludeerd dat er sprake was van chaos en willekeur bij toepassing van de kustwet. Dit lijkt nu ook het geval te zijn in Marbella.

Playa de Levante

De twee chiringuitos in Marbella die nu op last van de Kustwet moeten verdwijnen, zijn te vinden op Playa de Levante dat grenst aan de beroemde haven waar de meest luxueuze jachten te bewonderen zijn. Het gaat om chiringuito El Levante en chiringuito La Marina. Laatstgenoemde maakt onderdeel uit van de horeca-keten La Pesquera die onlangs wegens een corruptieschandaal in het nieuws kwam.

In beroep

Het bevel van Costas moet door de gemeente Marbella worden uitgevoerd. Op maandag 16 mei kwamen dan ook ambtenaren van de gemeente het nieuws melden aan de twee chiringuitos die beide al ruim tien jaar in bedrijf zijn op dit strand. De eigenaren zijn echter in beroep gegaan omdat ze al jaren huur betalen voor de concessie van de havenautoriteit van Puerto Banús om in dit gebied een bedrijf te mogen hebben. Levante zou dit volgens een bericht in de krant Sur al doen sinds 1982, het jaar dat de strandtent open ging.

Concessie

Costas is het sinds 2010 al oneens met het feit dat de haven zegt te beschikken over dit gedeelte van het aangrenzende strand. Dit terwijl ook documenten van de Raad van Openbare Werken van de Junta de Andalucía erkennen dat de twee zaken binnen de grenzen van het gebied van de haven staan. De haven op zijn beurt heeft de concessie al sinds 1967 in bezit. Chringuito Levante is ondanks het politielint toch opengegaan. Er werken zestien mensen en de eigenaar zegt tegen Sur de openingsvergunning als restaurant uit 1985, een uittreksel uit het kadaster en de betaalbewijzen van de IBI tot nu toe te kunnen overleggen.