Centrum van Torremolinos krijgt facelift

centrum van Torremolinos
centrum van Torremolinos

De gemeente Torremolinos heeft grootse plannen met de stad. Het vervallen centrum van Torremolinos krijgt een flinke opknapbeurt. De autoriteiten hopen daarmee meer bezoekers te trekken. Ook moet een facelift het imago van de kustplaats een boost geven.Torremolinos speelde een belangrijke rol in het ontstaan van het massatoerisme naar de Costa del Sol. Noord-Europese overwinteraars ontdekten massaal de charme van dit kleine vissersplaatsje aan de Middellandse Zee. Het kleine, witte stadje met veel molens langs een rivier veranderde zo in het mekka van de vakantieganger in de jaren zestig, zeventig en tachtig. Enkele decennia later ligt het centrum er echter wat treurig bij. Het is er nog steeds druk. Souvenirwinkels en Chinese bazaars domineren echter de ooit zo emblematische winkelstraat Calle San Miguel. Ook de buurt er omheen is niet meer wat het ooit was. Diverse historische ijkpunten in de stad liggen er afgebladderd en verlaten bij.

Voetgangersgebied

Burgemeester José Ortiz wil het aanzien van zijn stad veranderen. Hij wil het centrum een facelift geven. Voor het nieuwe voetgangersgebied werd de N-340 in het centrum van Torremolinos ter hoogte van het plein Costa del Sol vorig jaar al afgesloten voor verkeer. Deze proef verliep naar wens, zodat de plannen nu definitief worden. De N-340 verbindt Málaga met de kustplaatsen richting Marbella. De nieuwe inrichting van het voetgangersgebied wordt ontworpen door Architect Salvador Moreno Peralta.

Casa Maria Barrabino

Daarnaast kocht de gemeente voor 1,1 miljoen euro de monumentale woning van María Barrabino aan het plein Costa del Sol. Dit pand wordt opgeknapt en krijgt een culturele en publieke bestemming. Ortiz plaatste hiertoe onlangs symbolisch de eerste steen.

Het negentiende eeuwse pand ligt midden in het centrum, verscholen achter een fastfoodzaak met schreeuwerige gevel en hoge bomen. In de zomer van 2018 moet de nieuwe wandelboulevard klaar zijn. De renovatie van de woning zal iets langer in beslag nemen. Het dak en delen van de structuur ervan moeten worden vervangen.

Als de woning is hersteld, wordt het een openbare ruimte voor culturele, sociale en toeristische evenementen. Met dit gebouw wordt het verleden (de monumentale woning) verbonden met het heden (de nieuwe, modern ontworpen boulevard voor voetgangers). ‘De boulevard krijgt een zeer avant-gardistisch ontwerp en wordt het centrum van het centrum van de stad’, zo zei de burgemeester tijdens de presentatie van het project.

Weldoenster

Doña Maria Barrabino werd in 1866 geboren in Córdoba en kwam uiteindelijk in Torremolinos terecht. Haar tante liet haar de woning ‘hacienda San Miguel’ na, die vanaf dat moment haar vaste adres werd.  Barrabino was een illustere dame van stand met een groot hart. Ze doneerde veel tijd en geld aan mensen die het minder goed getroffen hadden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.