Je hoeft natuurlijk niet persé zelf een kampeerauto te hebben om op een vakantie vol vrijheid te gaan. Een groot deel van de campers die je op de weg tegenkomt is gehuurd. Wat zijn dat voor mensen, wat zijn hun favoriete bestemmingen en hoe lang gaan ze weg? Frank Ooms van Iberocamper verhuurt al jaren campers in Spanje en Portugal en weet dus de antwoorden op deze vragen.
Tekst: Maria Kupers. Foto: Frank Ooms.
“In de zomer zijn het vooral gezinnen die op pad gaan met een camper. Veel Spanjaarden maar ook families uit het noorden van Europa” aldus Frank. “Tweederde van onze klanten gedurende het hele jaar zijn Belgen en Nederlanders, de rest komt uit andere Europese landen. De meeste overwinteraars hebben een eigen camper maar er zijn er ook een aantal die 3, 4 weken tot enkele maanden de koude winter willen ontvluchten en een camper huren. De mensen aan wie wij verhuren gaan meestal enkele weken tot een maand op vakantie. Buiten het hoogseizoen, kerstvakantie en de populaire mei-vakantie zijn het stellen of, en dat komt steeds vaker voor, groepen vrienden of meerdere generaties uit één familie die een aantal campers huren.”
Uitzicht op zee
Het strand blijkt voor de meeste mensen de belangrijkste bestemming, niet alleen in de zomer maar ook tijdens de rest van het jaar. In het voor- en najaar maken mensen vaak de combinatie van strand en een rondreis. “De klassieke rondreis Andalusië met een bezoek aan de belangrijkste historische steden een stukje kust en / of de natuurgebieden komt het meest voor. Er zijn echter ook veel mensen die de grens naar Portugal overgaan, naar de Algarve of Lissabon. En de laatste tijd is er steeds meer belangstelling voor het noorden van Spanje. Dan begint men in Madrid en dan vanuit daar naar bijvoorbeeld Baskenland, Asturias of Galicië en via bijvoorbeeld Salamanca Toledo en Segovia weer terug” vertelt Frank.
Iberocamper heeft tien eigen campers in de verhuur en een partner in Madrid om ook vanaf daar service te bieden. “Sommige mensen rijden vanaf hier naar het noorden maar afhankelijk van het aantal vakantiedagen geven ze soms de voorkeur aan vertrek vanaf daar. We rijden ook zelf regelmatig onze eigen campers daar naartoe.
Wij hebben zelf ook een aantal keren een rondreis in het noorden van Spanje gedaan, prachtige omgeving en als het dan toch regent kun je gewoon naar elders rijden, dat is het mooie van alles bij je hebben. Aanrader voor de winter en voor- en najaar is de N2 in Portugal, dit is de oude Route Nacional van noord naar zuid en begint in Chaves en eindigt in Faro. De N2 hebben we zelf gedaan in december vanaf Málaga via Sevilla Salamanca en Zamora en het leuke is dat je door zoveel verschillende landschappen en dorpjes rijdt en veel van de oude Portugese cultuur ziet.”
Comfortabel overnachten
Frank en zijn vrouw gaan zelf regelmatig op stap en hebben in de afgelopen jaren veel veranderingen gezien. Waar de camperplaatsen vroeger heel eenvoudig waren, zijn er tegenwoordig steeds meer luxere plaatsen. “Vroeger ging je op een camping staan, tussen de tenten en caravans, als je extra voorzieningen wilde hebben. Je hebt wel alles bij je, maar een restaurant of zwembad op het terrein en een plek waar je de was kunt draaien is absoluut prettig op z’n tijd” vertelt Frank.
De mensen die een camper huren maken gebruik van de speciale apps om mooie plekken om te overnachten te vinden. Als Ooms weet welke richting ze uitgaan krijgen ze van hem ook allerlei tips om bijvoorbeeld onderweg naar Portugal wat minder bezochte gebieden zoals Huelva en Extremadura te bezoeken. “Hoewel er in hoog tempo speciale camperplaatsen bijkomen is er nog steeds sprake van een tekort in Spanje. De meeste mensen die huren, overnachten het liefst op een, camping of camperplaats wildkamperen is vrijwel nergens toegestaan en het is natuurlijk ook wat minder veilig.
Techniek schrijdt voort
De populariteit van een vakantie met de camper blijft groeien en gezien de behoefte aan vrijheid en natuur zal dit ook nog lange tijd zo blijven. Fabrikanten spelen hier handig op in, niet alleen met luxere kampeerauto’s maar ook met ombouwsetjes voor busjes. Voor een gemiddelde nieuwe camper moet je rond de 80.000 euro op tafel leggen, zelf je bus ombouwen kan al vanaf een paar honderd euro.
“De veranderingen in de techniek van auto’s zie je voor een groot deel ook bij kampeerauto’s, alles wordt makkelijker en je kunt allerlei soorten apparaten inpluggen en opladen. Er bestaan inmiddels ook elektrische kampeerauto’s maar de actieradius is nu nog ongeveer 200 kilometer, dat is niet praktisch. Qua interieur zie je dat er steeds meer op details gelet wordt, functioneel moet nu ook mooi zijn. Wij werken met twee merken, Carado en Etrusco, beiden vallen onder de Hymer groep, wat mij betreft de besten op het gebied van kampeerauto’s voor de verhuur. Na ongeveer drie jaar verhuur verkopen we ze weer, dan staan er volgens onze normen genoeg kilometers op de teller en komen er weer nieuwe modellen voor in de plaats” sluit Frank af.