Caminito del Rey valt in de prijzen

El Caminito del Rey
El Caminito del Rey

Het spectaculaire wandelpad El Caminito del Rey tussen El Chorro en Ardales kwam als grote winnaar uit de bus bij de uitreiking van de Europa Nostra Awards in Madrid.

Niemand voorzag waarschijnlijk het ongekende succes van deze toeristische trekpleister toen deze ruim een jaar geleden werd geopend voor publiek. Hiervoor onderging het pad een omvangrijke renovatie waar zelfs helikopters en klimspecialisten aan te pas kwamen. Het pad is namelijk bevestigd op 100 meter hoog aan de loodrechte rotswand door de kloven Gaitanejo en Los Gaitanes.

Gratis

Inmiddels genoten al ruim 300.000 mensen van de prachtige omgeving met indrukwekkende natuur en konden tijdens de wandeling van ruim 7 kilometer ook af en toe overweldigd raken van de diepte van de kloof. Het eerste jaar was toegang gratis, maar sinds de exploitatie van het pad in april dit jaar overging in andere handen, kost de entree tien euro per persoon.

Drievoudig winnaar

Vorige week dinsdag werd het pad drievoudig winnaar bij de prestigieuze Europa Nostra Awards, die in de Spaanse hoofdstad werden uitgereikt. Al voor de uitreiking was bekend dat El Caminito del Rey bij de 28 culturele erfgoed-projecten van het jaar zou zitten. Deze werden allemaal geselecteerd door de Europese Commissie.

Het pad ontving echter ook de publieksprijs. Volgens de voorzitter van de provincie Málaga, Elias Bendodo toont dit aan ‘hoe groot de affectie en bewondering is die het pad sinds de opening heeft weten te genereren’. De derde prijs was de Gran Prix en toegekend aan de zeven beste projecten die door een panel van experts werden uitgekozen.

Plácido Domingo

Elias Bendodo nam de prijzen in ontvangst uit handen van operazanger Plácido Domingo. Deze wereldberoemde operazanger leidt Europa Nostra sinds 2009. De Europa Nostra Awards zijn de belangrijkste prijzen gericht op cultureel Europees erfgoed in Europa.  Van alle 187 internationale mededingers naar de prijs was in Spanje naast de Caminito enkel het project om zes kerken te restaureren in Lorca (Murcia). Deze raakten zwaar beschadigd na de zware aardbeving in 2011.

Ons Europa

Europa Nostra (Latijn voor Ons Europa) is een pan-Europese federatie van 250 niet-gouvernementele organisaties en non-profitorganisaties uit 45 landen, die zich gezamenlijk inzetten voor alles wat met het behoud van cultureel erfgoed en stedelijke en rurale planning te maken heeft.