Caminito del Rey op 22 april 2016 weer open

El Caminito del Rey
El Caminito del Rey

Caminito del Rey 22 april 2016 weer open

Onzekere weken zijn er achter de rug voor de Caminito del Rey, sinds de heropening vorig jaar wellicht het meest beroemde wandelpad van Spanje.

‘Cierre temporal’ zegt de officiële website waar het mogelijk is om een kaartje te reserveren. Vanaf de opening op 28 maart vorig jaar was dat gratis. Dit verlaagde de drempel voor belangstellenden uit Spanje en ook van ver daarbuiten. Maandenlang was het praktisch onmogelijk om een toegang tot het pad te krijgen vanwege de grote vraag.

Nieuwe exploitant

Tot eind maart jl. was de exploitatie van het wandelpad door de kloof Los Gaitanes in handen van de provincie, La Diputación. Bij openbare aanbesteding werden vervolgens acht nieuwe bedrijven onderzocht die vanaf dit voor jaar alles van de provincie over zouden nemen. Helaas bleek de overdracht van die exploitatie van de provincie naar een particulier bedrijf niet heel soepel te verlopen. Uiteindelijk is nu de nieuwe exploitant bekend. Het gaat om het bedrijf UTE dat bestaat uit de lokale bedrijven Harmanos Campano SL en Bobastro 2000 SL. Zij zullen verantwoordelijk zijn voor de omgeving van het pad, de toegang, het behoud en ook voor de veiligheid en het toezicht.

Pad gaat 22 april weer open

Maandag 4 april werd de tweede fase van Caminito del Rey gepresenteerd en de naam van bovengenoemd bedrijf bekendgemaakt. Het pad zal vanaf 22 april weer open zijn en vanaf 18 april is het weer mogelijk om kaarten te reserveren. De tweede fase behelst eveneens de bouw van twee bezoekerscentra. Een in Ardales en een in Alora. Er zal een tunnel worden gebouwd door de kloof, zodat bezoekers het pad ook kunnen betreden wanneer het hard waait. Een begroting van 1,7 miljoen euro is hiervoor gereserveerd. De werkzaamheden, inclusief de aanleg van twee grote parkeerplaatsen zullen ongeveer een half jaar in beslag nemen en tegen het einde van het jaar klaar zijn.

De provincie zal daarnaast zorgdragen voor het verbeteren van de wegen in de nabije omgeving en van de signalering. Francisco Salado, voorzitter van de provincie, bood excuses aan voor het feit dat het pad gedurende drie weken dicht moet zijn om het ingewikkelde administratieve en onderhoudsproces goed over te kunnen hevelen.

Succes

Het succes van de vorig jaar op spectaculaire wijze gerestaureerde pad is ongekend en overtrof alle verwachtingen. Tot 28 maart 2016 wandelden circa 300.000 mensen over het beroemde pad, dat werd gerecenseerd in grote internationale kranten als New York Times, Washington Post en The Guardian. Plaatselijke ondernemers, vooral in de horeca, vaarden wel bij de heropening en zagen hun bezoekersaantallen tot soms wel verviervoudigen.