Buitenlandse auto in Spanje?

Je ziet hier aan de Costa del Sol regelmatig auto’s met buitenlandse kentekenplaten. Soms zijn het toeristen die in de auto door het land trekken maar in veel gevallen gaat het om mensen die hier wonen en hun auto meegenomen hebben. Het is echter wettelijk niet toegestaan om permanent met een buitenlands kenteken op de Spaanse wegen te rijden. Residenten hebben de keuze: de buitenlandse auto officieel importeren of deze in het thuisland verkopen en hier een auto aanschaffen.

Je auto is nog in uitstekende staat dus waarom zou je als je naar Spanje verhuist, deze niet meeverhuizen? Er is per slot van rekening sprake van vrij verkeer van personen en goederen. Dat gaat voor auto’s echter niet helemaal op. Elk land heeft eigen regelgeving op het gebied van verkeer en dat betekent dat je, ook in Europa, niet maandenlang met een buitenlands kenteken mag rijden. In Spanje is het verplicht om je auto met een Belgische of Nederlandse nummerplaat binnen 30 dagen bij de Direccion General de Trafico te registreren. Je krijgt dan een tijdelijk Spaans nummerbord en een vergunning om te blijven rijden.

Om definitieve nummerborden en een ‘permiso de circulación’ te krijgen moet de auto gekeurd worden. Dat gebeurt in Spanje bij de onafhankelijke ITV stations, bij gebreken moet je zelf je eigen garage zoeken. Voor deze speciale keuring moet je een (vertaalde) kopie van de technische gegevens meenemen, een betalingsbewijs van de invoerbelasting en de originele aankoopfactuur van het voertuig.

Wettelijk gezien mag je maximaal zes maanden met een in het buitenland geregistreerde auto in Spanje rijden. Als je de auto daar langer houdt, moet je deze officieel opnieuw registreren als een Spaanse auto. Veel buitenlandse inwoners kennen deze wet niet en blijven het in het land van herkomst jaar na jaar de auto gebruiken die geregistreerd is in het buitenland. Je moet echter voorzichtig zijn, omdat de lokale politie het recht heeft om beslag te leggen op een ​​auto als die in het buitenland is geregistreerd en wanneer zij vermoeden dat deze permanent in Spanje wordt gebruikt. In veel gevallen is op deze manier je verzekering ook niet geldig, aangezien het gebruik ervan in Spanje niet legaal is buiten de vastgestelde termijn.

Een auto kopen in Spanje

Gezien al deze feiten is de optie om een ​​nieuwe of een tweedehandse wagen in Spanje te kopen vaak veel aantrekkelijker. Vooral als je er rekening mee houdt dat auto’s in Spanje meestal goedkoper zijn. Als je een nieuwe of een tweedehandse auto koopt van een Spaanse dealer, wordt deze in het algemeen als onderdeel van de verkoop geregistreerd. Het kentekenbewijs wordt ‘permiso de circulación’ genoemd en is een bewijs van eigendomsoverdracht op jouw naam. Als je echter een tweedehandsauto van iemand koopt, moet je de aanvraag indienen om de auto op jouw naam te registreren binnen 10 dagen na de aankoop.

Wim Lamers
Partner bij Welex, Lawyers & Accountants
www.welex.es