Bouwstop Andalusische kust door rechter opgeheven

kust torre del mar
Kust Torre del Mar

Het hooggerechtshof van Andalusië vindt dat er wél  binnen 500 meter van de zee in Andalusië gebouwd mag worden. Hiermee belandt de bouwstop, die in 2015 door de regionale regering werd ingediend, in de prullenmand. 

Uit het onderzoek van specialisten op het gebied van milieu, natuur, economie, geografie, sociologie en ingenieurs is gebleken dat de Spaanse kust langs de middellandse zee (inclusief de Balearen eilanden) en het zuiden van de Atlantische Oceaan het meest volgebouwd werden. Deze twee kustlijnen, goed voor samen 3.829 kilometer kust, zijn voor 35,2% volgebouwd wat zoveel is als 1.351 kilometer. Binnen de eerste 500 meter landinwaarts zijn hier woningen, bedrijven, industrie en andere constructies te vinden.

De details van de bouwstop staan in het Plan de Protección del Corredor del Litoral. De rechter oordeelt dat dit plan in 2015 door een demissionaire regering werd ingediend. Een regering die tijdelijk is mag geen nieuwe wetten aannemen. De regering van Andalusië, die inmiddels wel normaal functioneert, overweegt nu tegen deze beslissing in beroep te gaan. De mogelijkheden daartoe worden door juristen bestudeerd.

Kustlijn beschermen met bouwstop

Door middel van de bouwstop wilde de regionale regering haar kustlijn beschermen tegen de wildgroei aan huizen en appartementengebouwen. Doordat dat plan werd goedgekeurd, kwam de bouw van 1.200 woningen stil te liggen. Dankzij de beslissing van de rechter kunnen projectontwikkelaars en bouwbedrijven nu de draad weer oppakken.

Torre del Mar

bouwstopDe helft van die geplande woningen die door de bouwstop gedupeerd werden, ligt in Torre del Mar. Het gaat hier om zes projecten die werden bevroren: Vall de Niza, Torre Jaral, Arroyo el Cabo, el Pinto, La Serrezuela en Loma de Juanelo. Wethouders in deze gemeente ten oosten van Málaga gingen in 2015 al tegen de bouwstop van de Junta in hoger beroep. Het voornaamste argument dat ze hiervoor gebruikten was dat de projecten meer toeristen naar de gemeente zou trekken.

 

Westelijke Costa del Sol

Ook de gemeente Manilva, de meest westelijke gemeente aan de kust van de provincie Málaga, ging tegen de bouwstop in beroep. Hierdoor werd het project van 30 hectare Loma del Rey stilgelegd. De bouw van 321 woningen op Playa de Guadalmansa in Estepona werd eveneens stilgelegd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.