bier uit malaga

Biertje?

Hoewel de provincie Málaga vooral bekend staat om haar ‘vino dulce’ (zoete wijn), wint het ambachtelijk gebrouwen zogenaamde craft beer steeds meer terrein. Inmiddels zijn er in de provincie steeds meer micro-bierbrouwerijen te vinden die elk hun eigen gerstenat produceren. Uniek, allen met hun eigen stijl en smaak- en kleursensatie. De term craft beer is over komen waaien uit Amerika. Kort samengevat is craft beer het antwoord op de jarenlange dominantie van de commerciële brouwerijen, die alleen maar pils brouwen.

                    Tekst: Susanna Verboon. Foto’s: 3MONOS, stock

We krijgen een rondleiding van Ignacio Argudo, kortweg Nacho. Hij is de commercieel manager van de brouwerij 3MONOS craftbeer in Málaga, een kleine ambachtelijke brouwerij verscholen op het industrieterrein van Málaga. Vol enthousiasme vertelt Nacho over de start van hun spannende project: “We zijn vier jaar geleden begonnen met dit avontuur. 3Monos (drie apen) is een knipoog naar de cartoons uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, ons bouwjaar. We wilden een ambachtelijk bier brouwen. Met mijn broer, die bioloog is, en nog drie vrienden zijn we zelf begonnen, zonder specifieke cursus of scholing. Thuis experimenteerden we met een bierbrouwerskit, we bezochten ambachtelijke bierbrouwers in België, Engeland en Duitsland en natuurlijk bierfestivals”, voegt hij lachend toe.

Van links naar rechts:
Jose Miguel Argudo
Ignacio Argudo
David Morales

“Zo is het begonnen. Op dit moment produceren we zestigduizend liter bier per jaar, verdeeld over zeven verschillende soorten, allemaal met hun eigen karakter, smaak en kleur. Onze bieren hebben drie dingen gemeen: ze zijn ambachtelijk gebrouwen en ze zijn niet gepasteuriseerd of gefiltreerd. We hebben de volgende bieren ins ons assortiment: Monkey Business (American Pale Ale), Lara Craft (South Coast Pale Ale), Dirty Harry (Indian Pale Ale), Monkey Python (New England IPA), Vito Hopleone (Double Red IPA), Black Soul (Russian Imperial Stout) en American Psyco Pie (Sour Ale).”

IPA, APA
De ambachtelijke bieren met IPA of APA-naam duiding die nu op de markt te vinden zijn, vinden hun oorsprong in Engeland en Amerika. IPA, wat staat voor Indian Pale Ale, is een naam die verwijst naar de gistsoort ‘Ale’ en die ook iets zegt over de temperatuur van fermentatie, namelijk boven de 16 graden Celsius (hooggistend bier), terwijl pils een laaggistend bier is (fermentatie onder de 14 graden Celsius). IPA werd door de Engelsen in de tijd van de kolonisatie van India meegevoerd op de schepen. Omdat het gangbare bier tijdens de reis bedierf, begon men meer hop toe te voegen. Hop heeft namelijk ook een conserverende eigenschap. Er ontstond een nieuwe biersoort, bitterder, maar wel bestand tegen de maanden op zee.

APA is de later ontstane Amerikaanse variant Pale Ale. Nu worden deze termen door veel ambachtelijke brouwerijen gebruikt om hun bieren te duiden. Naast IPA en APA zijn er nog veel meer biersoorten die Ale als gist gebruiken zoals: stout, porter, blond, tripel, witbier, geuze, etc.

Hop zorgt ook voor de houdbaarheid van het bier

Brouwproces
Nacho legt ons het brouwproces haarfijn uit: “Voordat we het bier kunnen drinken zijn we zo’n vier à vijf weken verder. Wij hebben onze installaties tweedehands gekocht van een brouwerij in Galicië. We hebben alle onderdelen hierheen getransporteerd en zijn aan de slag gegaan! Bier wordt simpelweg gemaakt van water, mout (afkomstig van gerst of andere graansoorten, zoals tarwe en havermout), hop en gist. Wij maken zelf onze mout en maken daarvoor gebruik van verschillende graansoorten.”

Nacho laat ons verschillende granen zien en ruiken. Hij vervolgt: “De kleur, of de granen geroosterd zijn en de graansoort zijn al wat bepalend voor de smaak en kleur van het bier. Eerst laten we de gerst weken en kiemen in het water. Daarna drogen we de gekiemde gerst met hete lucht. Dit noemen we de mout. De mout malen we en dit mengen we vervolgens met warm water, waardoor een soort pap ontstaat. Deze pap wordt opgewarmd. Het zetmeel in de pap verandert dan in suikers. De warme pap filteren we, zodat er een heldere vloeistof overblijft. Deze vloeistof verhitten we om alle bacteriën te doden en dan voegen we de hop toe. De hop zorgt voor het aroma en de bittere smaak. Er zijn ontzettend veel soorten hop te vinden en daar experimenteren we volop mee. De vloeistof wordt snel afgekoeld en gefilterd. Dan volgt een proces van gisting. We voegen daarvoor gist toe aan de vloeistof. Gist geeft die echte biersmaak en zorgt ervoor dat de suiker wordt omgezet in alcohol en koolzuur. Daarna moet de substantie nog nagisten in afgesloten tanks of vaten. Dit duurt nog enige tijd.

Als laatste wordt het bier nogmaals gefilterd en daarna verpakt in onze flesjes of in grote biervaten.” De deuren van de brouwerij zijn inmiddels open gegaan en geïnteresseerden staan te popelen om naar binnen te kunnen. Rancho gaat staan en vertelt vol enthousiasme over hun avontuur aan deze bierliefhebbers, dit keer met een bruisend einde: het proeven van verschillende bieren aan de tap. Proost!

La Fabrica de cerveza
Cruzcampo opende vorig jaar de deuren van La fabrica de cerveza, een bijzondere onderneming van Cruzcampo in het hartje Málaga, in de hippe wijk El SOHO. Cruzcampo wil met deze Fabrica de Cerveza een ontmoetingsplek creëren en bezoekers laten kennismaken met ambachtelijk bier, kunst en gastronomie. In la Fabrica de Cerveza zijn zeven verschillende bieren te proeven onder de verzamelnaam urban craft beer. La fabrica de Cerveza nodigde vorig jaar nog de sterren kok: Angél Leon (restaurant Aponiente, Cádiz) uit, die ook wel bekend staat om het gebruik van plankton in zijn gerechten. Met de meesterbrouwers van Cruzcampo heeft hij een speciaal bier gebrouwen met twee van zijn favoriete ingrediënten: plankton en ingelegde Marokkaanse citroenen. Het leverde een bijzonder bier op: een licht fris bier met 4,6 procent alcohol, met een lichtzouten zee smaak door het zeewater en het plankton en een licht zuurtje van de citroen die mooi in evenwicht is met de gebruikte gerstmout.

Bekende bieren uit Málaga

Murex, Axarquia
Murex was een van de eerste micro-brouwerijen die bier op de markt bracht in Málaga. Naast de meer conventionele soorten als blond, donker en amber, bracht Murex twee bieren op de markt met een knipoog naar de regio: een tripel met rozijnen en een bier met een vleugje rietsuiker (beide producten zijn afkomstig uit Axarquía).
www.cervezasmurex.es

Gaitanejo Ardales
Vanaf 2014 wordt er in Ardales bier gebrouwen. Gaitenejo produceert drie types, elk met een naam die verwijst naar een historische of landschappelijke plek. Caminito del Rey (type APA, Andalusian Pale Ale), La Bobastro (type Golden) en La Turón (type Indian Pale Ale). Deze brouwerij organiseert ook proeverijen en rondleidingen.
www.cervezasgaitanejo.com

La Axarca Frigiliana
Tropisch, Pale Ale en uit Málaga, zo wordt het bier getypeerd. Een natuurlijk gebrouwen bier met smaaksensaties van mango en citrus.
www.axarca.es

Trinidad Alhaurin del Grande
Deze bierbrouwerij biedt vier verschillende biersoorten aan: Blonde Ale, American Pale Ale, Brown Ale en Saison Pale Ale. Hier is ook een bezoek aan de brouwerij mogelijk voor groepen.
www.cervezatrinidad.com

Puente Nuevo Ronda
Deze bierbrouwerij uit Ronda produceert vooral vraaggericht, in kleine hoeveelheden. Naast het reguliere aanbod aan Pale Ale en Amber, brouwt deze brouwerij een spectaculair en exclusief soort bier: Submarina, dat gerijpt (gegist) is onder de zeespiegel voor de kust van Estepona.
www.saboramalaga.es/productor/puente-nuevo/

Gran de Select Manilva
Een zeer exclusief bier, geproduceerd in Manilva. Deze bieren worden gebotteld met een kurk à la champagne in flessen van 750 ml. Het aanbod: Selection Yellow (Pils), Cerveza Reserva I (Pale Ale), Vintage Cristian (Brown Ale) en Limited Edition 2014 (Barley Wine).
www.grandeselect.com

La Catarina Craft Marbella
Een bierbrouwerij uit Marbella die sinds 2012 zo’n zestal speciaal bieren brouwt. La Catarina Craft heeft ook een eigen restaurant waar de bieren geproefd kunnen worden bij passende gerechten. Het aanbod: Golden Mile (Blonde Ale), Muelle de Hierro (Mosaic Amber Ale), Cruz de Juanar (Cascadian Dark Ale), Altos Hornos (American India Pale Ale), Tarifa (Session India Pale Ale) en De Pedro (Double India Pale Ale).
www.lacatarina.beer/

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)