België koopt meer online maar mist 20.000 jobs aan Nederland

België online shoppen

België hinkt achter Nederland

Belgen shoppen steeds meer online, en dat zorgt ook voor extra banen bij de webwinkels. Alleen niét in België maar wel in Nederland. Zo willen Zalando en Coolblue dit jaar samen 3.500 extra werknemers in dienst nemen in Nederland, van wie slechts 200 in België. “We verloren al 20.000 banen aan het buitenland, de komende vijf jaar dreigen er nog eens 15.000 bij te komen. Dat is drie keer Ford Genk, hè.”

De grote webwinkels hebben een topjaar achter de rug.

Bij Zalando ging bijna een vierde meer kleding over de virtuele toonbank, goed voor ruim 3,6 miljard euro omzet. Coolblue verkocht zelfs de helft meer van zijn elektronica en rapporteert 857 miljoen euro omzet. En ook Bol.com blinkt van trots met voor het eerst meer dan 1 miljard euro aan verkopen. Een belangrijk deel van die groei is te danken aan de Belgen, die met enkele jaren vertraging nu toch gewonnen zijn voor het online shoppen. “Er is een enorme inhaalbeweging aan de gang. Waar we in 2011 nog maar 25.000 Belgische klanten telden, zijn dat er nu al 1,4 miljoen. België groeit op dit moment sneller dan Nederland”, bevestigt Marjolein Verkerk van Bol.com.

Forse uitbreiding
Om zoveel meer pakjes tijdig bij de klant te krijgen, plannen de webwinkels dit jaar een forse uitbreiding. Zalando denkt daardoor dit jaar alleen al 2.000 nieuwe werkkrachten aan te werven, bovenop de 12.000 mensen die nu al voor de online modereus werken. Zelfs het kleinere Coolblue, momenteel goed voor zo’n 2.700 personeelsleden, ziet zichzelf dit jaar 1.500 bijkomende banen creëren. Bol.com voorziet 100 à 200 nieuwe collega’s voor de 1.200 werknemers in zijn hoofdkantoor en nog eens 600 extra krachten in het distributiecentrum, waar nu op piekmomenten 1.400 mensen aan de slag zijn. Een kleine optelsom brengt het totaal op zo’n 4.300 nieuwe banen.

HLN,04mrt17,Luc Daels

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.