Bad habits

In de westerse wereld leven we al jaren in overvloed. Ondanks ons geklaag over de aanhoudende crisis heeft er niemand honger of dorst. Integendeel, je kunt het op het gebied van voedsel of drank zo gek niet verzinnen of het is verkrijgbaar.

Tekst: Robert Schoemacher

Helaas brengt die welvaart ook problemen met zich mee: er wordt te veel en te vet gegeten, te veel zoetigheid geconsumeerd, te veel alcohol, koffie en frisdrank gedronken, er wordt gerookt, er worden (party)drugs gebruikt … Bovendien bewegen we te weinig en zorgen we onvoldoende voor een goede nachtrust. Deze consumptiemaatschappij brengt daarnaast de nodige stress met zich mee, want er worden hoge eisen aan ons gesteld, ook op het gebied van ons uiterlijk: we moeten er goed en jeugdig uitzien om voor vol te worden aangezien !

We hebben nogal wat ‘bad habits’ ontwikkeld en zoeken naarstig naar wegen om toch maar wat langer fris & fruitig door het leven te kunnen gaan. Natuurlijk willen wij, verwende kinderen van een decadente maatschappij, daar tegelijkertijd ook weer niet teveel moeite voor doen: het radicaal afzien van alle genotsmiddelen is teveel gevraagd … Frequent sporten, genoeg slapen en gezond eten is daarnaast voor velen niet altijd haalbaar.

Hoe prettig zou het daarom zijn als er pillen te koop zouden zijn ter neutralisatie van al onze slechte gewoontes: een die alcohol snel afbreekt, een die nicotine en teer laat uitscheiden zonder schade aan te richten, een die het teveel aan vet en suiker omzet in spiermassa, een die ontstrest zonder dat men suf wordt, een die het verslavende effect van drugs tenietdoet …  Zover zijn we met onze wetenschap helaas nog niet gevorderd.

Toch zijn er gelukkig een aantal voedingssupplementen te koop, waarmee enige compensatie kan worden verkregen, en waarmee we ons grootste orgaan -onze huid- nog redelijk in conditie kunnen houden.

Een goede multi-vitamine vormt daarbij de basis: de anti-oxidanten die daarin aanwezig zijn hebben we hard nodig ter bestrijding van de vrije radicalen, die ontstaan als gevolg van “bad habits” als roken, druggebruik en stress.

Vanwege hun sterk anti-oxidatieve eigenschappen is extra vitamine C (minimaal 1000 mg per dag en bij voorkeur in de ester-C vorm) voor rokers sterk aan te raden, evenals Kurkuma (een plant die vooral in India voorkomt).

Hyaluronzuur is een van de bouwstenen van de huid (het komt trouwens in bijna al onze organen voor). De belangrijkste eigenschap hiervan is de vochtbindende capaciteit, waardoor de huid soepel blijft en volume houdt. Heel belangrijk voor de koffieleuten en regelmatige alcoholdrinkers onder ons, omdat deze vloeistoffen vocht aan de huid onttrekken, maar eigenlijk voor iedereen vanaf het 30e levensjaar. Op deze leeftijd begint de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid af te nemen; extra hyaluronzuur in capsulevorm is dan ook geen overbodige luxe. Overigens bestaan bijna alle fillers die wij cosmetisch artsen gebruiken tegenwoordig uit hyaluronzuur.

Voor mensen die te veel/te vet eten brengt het merk Perfect Age de “Vetblokker” op de markt: hierin zit een ingredient (Omtec 50), dat een gelachtige substantie in de maag vormt, die zich met de opgenomen voeding mengt. Daarbij wordt vet aan de voeding onttrokken en in een niet-oplosbare vorm gebonden. Deze gebonden vetten komen niet in het stofwisselingsproces, maar worden eerder onverteerd uitgescheiden.

Bad habits: we kunnen ze, in onze huidige gejaagde consumptiemaatschappij, niet volledig elimineren, maar met enige compensatie komen we een heel eind.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.