Artwalk in Competa – maart 2016

Eva-Joensen-DK2
Eva-Joensen-DK2

Artwalk in Competa op 23, 24, 26 en 27 maart 2016

Voor de 8e keer wordt in Competa de Artwalk, een echte leuke kunstroute langs 16 locaties met zo’n 28 internationale kunstenaars, gehouden. Vier dagen lang van 11.00 – 19.00 uur je laven aan allerlei verschillende kunst ! Dat kan in maart. Inmiddels is dit een traditie en steeds meer bezoekers weten Competa rond de paasdagen te vinden. Kunstliefhebbers vanuit Costa del Sol en Costa Tropical gaan onderweg om de bergen in te klimmen (wees voorbereid op de vele bochten) om het mooie witte bergdorpje vol creatieve spirits te bezoeken. Maar ook toeristen van elders komen die week graag de route wandelen. Competa is van oudsher bekend om zijn internationale en multiculturele artistieke gemeenschap. Het heeft een Romaanse geschiedenis. De naaArtWalkInternet-3m komt van het Latijnse Compita-Orum wat ‘crossing roads’ betekent. Hier ontmoetten reizigers elkaar en werden er producten ingekocht en offers en feesten gegeven.

Veel (internationale) kunstenaars en ambachtslieden zijn zelf aanwezig en gaan graag met u in gesprek over hun werk, inspiratie, visie en technieken. We hebben een korte bloemlezing over een aantal kunstenaars en wat werken voor u in beeld gebracht. Helemaal onderaan dit artikel staan de foto’s met daarbij vermeld de naam van de kunstenaar.ArtWalkInternet 1logo artwalk 6

Merel Holleboom deed vorig jaar ook al mee en ze was ook op het kunst symposium ‘art is malaga’ in Malaga te zien met haar werk. Ze heeft als artist-in-residence een mooie sculptuur in Kitty Harri’s tuin geplaatst. Ditmaal neemt ze een speciale ‘teken-machine’ mee. Merel leerde van Lieuwke Loth de techniek monprint kennen. Dit inspireert haar tot het zelf vervaardigen van dit ‘apparaat’. Twee mensen kunnen er samen een tekening op creëren, d.m.v. een bal op ’n tafel, een papier en een plaat vol inkt. Het vergt goede communicatie over en weer plus de juiste bewegingen. Een leuke activiteit om te doen en naar te kijken!

Merel-Holleboom-nl-5 Merel-Holleboom-NL

De Irakese schilder en tekenaar Saad Ali die in Irak, Nederland en Frankrijk heeft gewoond en gewerkt, heeft in Valencia zijn thuis gevonden. Uiteraard komt hij zelf om zijn prachtige warme kleurrijke en exotische werken te laten zien. Het zijn platen vol passie en liefde en werelden die doen denken aan 1001 nachten. In Valencia schilderde hij ook ’n prachtige muurschildering in een kapel. Saad-Ali-Irak-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit Denemarken komt het stel Ane Meinert Folke en Martin Nybo Jensen. Ze zijn beiden kunstenaar. Hij maakt keramiek werken, zij maakt waardevolle sieraden. Ze runnen samen een galerie en werkplaats en hebben intussen naam gemaakt. Ane zal op donderdag een demonstratie geven van zilver gieten. Martin laat op zaterdag tussen 12.00 en 15.00 uur zien hoe het raku stoken in zijn werk gaat. Een bijzondere techniek!

Ane-Meinert-Folke-DK Ane-Meinert-Folke-DK

Dit jaar zal in de Salon de Actos, de gemeentezaal, een soort ‘art day’ concept zijn. Dat houdt in dat in deze ruimte de kunstenaars ook daadwerkelijk aan het creëren zijn. Naast de andere locaties waar vooral kunst wordt geëxposeerd biedt dit ’n andere kijk op het kunstenaarsleven.

Karin Hoogesteger, een kunstenaar van naam in Nederland zal gedurende de dagen kleine werkjes maken en ook de bezoekers uitnodigen wat te maken. Uiteindelijk wordt hiermee een paneel van 2 x 2 meter gevuld met papieren werkjes.

Karin-Hoogesteger-NL-PartTimeSaviour2 Karin-Hoogesteger-NL-BestFriends

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annabel Keatley is Engelse van oorsprong maar is al lang woonachtig in Zuid-Spanje. Ze maakt poëtische werken met warme kleuren. Vaak met het Andalusische landschap als thema. Ook maakt ze zelf papier. Op donderdag en zaterdag biedt zij een papier-workshop aan. Voor deelname email annabelkeatley@rocketmail.com. Het kost Euro 25 per persoon.

annabel-keatley-UK

Ook zijn er dit jaar weer nieuwe kunstenaars neergestreken in het dorp. Eva Joensen, een Deense kunstenares die bekend is om haar fabelachtige ‘kikker’ figuren in haar kleurrijke schilderijen zal exposeren. Ze is op het fijne, vriendelijke dorp verliefd geworden en woont en werkt er sinds kort. Ze neemt u graag mee in haar fantasiewereld en je kunt haar terplekke ook aan het werk zien. Tevens zal ze kinderen uitnodigen ook aan de slag te gaan. Eva-Joensen-DK2 Eva-Joensen-DK2

Noel Nieva, uit de Philipijnen, heeft op meerdere plekken op de wereld gewoond. Hij laat graag zijn grote doeken vol kleur zien. Voor ieder is er wat anders in te zien. Het is zijn wereld vanuit zijn emotie vormgegeven.

Ook moeder en dochter Lucresa doen mee. Lucresa Kern maakt realistische landschappelijke schilderingen. Maar ze schildert ook stillevens.

lucresa-kern-2-n lucresa-kern-1-nl Green-Buddha-80x80-Oil-Lucresa-Nieuwenhuis Al-Pacino-80x100-Acrylic-Lucresa-NieuwenhuisOok de Spaanse schilderschool laat de resultaten zien van de cursus fijn-schilderen. Ook bij de Spaanse bevolking is talent te vinden!

Anouk Slegers is een Nederlandse kunstenares die intussen flink aan de weg timmert. Wellicht kennen mensen haar al van de kunstevenementen bij Kitty Harri en in Malaga.  En uiteraard ook uit het interview in ESpecial Life #9. Zie hier de link naar dat artikel. Anouk maakt prachtig romantisch werk. De vaak lieflijk ogende afbeeldingen krijgen een diepere betekenis en humor door de symbolische en surrealistische toevoegingen. De inhoud is suggestief en mysterieus zoals de schilderijen van Magritte.

Anouk-Slegers-NL

George Kowzan heeft zijn naam gevestigd in Malaga. Hij maakte er een muurschildering van 4 bij 12 meter (!) en intussen ook naast het Teatro Cervantes werd door hem Picasso in verschillende leeftijdsfases afgebeeld door letters. Hij heeft zijn geheel eigen techniek ontwikkeld; origineel en vernuftig. In één van zijn werken heeft hij braille verweven middels metalen knopjes. George kwam vorig jaar als bezoeker naar de route en maakte enthousiast kennis met zijn collega’s. Dit jaar is hij verheugd om als deelnemer te mogen komen. George-Kowzan-UK-la-guerra

De Engelse Jo Dennison woont al lange tijd in Competa. Ze heeft een fijne werkruimte waar ze samen met de Duitse Christa Hillekamp exposeert.  Jo maakt bijzondere, fijn bewerkte textiele wandkleden. Ze kiest heel precies haar thema’s uit en vertelt er graag over. De schilderes Christa is ook ’n bekende aan de Costa. Velen vallen voor haar warm getinte landschappen vol mysterie en dieptes. Ze gebruikt verschillende materialen in haar werk waardoor het ook letterlijk dieptes krijgt. Zand structuren, goudblad, kartonnetjes enzovoort. Ze vertelt verhalen met haar werken.

Ook zijn de werken van de Deense Bettina Winther, de Duitse schilderes Heide Dorsch en de Engelse Nick Hampton te zien. Waar Bettina abstract en met structuren werkt, daar werken Heide en Nick naar de realiteit en geven ze hun eigen vertaling ervan. Bettina-Winther-dkHeide-Dorsch-Velez-Malaga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Higham zal uit olijvenhout mooie objecten draaien en bewerken.

De Nederlands Moira laat haar keramiek en stenen sculpturen zien.

De Belgische Mietje Baeten maakt fijngevoelige tekeningen van modellen. “Perfect imperfection’ heet haar serie. Mietje houdt ervan juist onregelmatigheden toe te laten in haar werk. En het werk getuigt als het af is van een gelaagdheid en oudheid.

Hendrieka Osepius opende onlangs met een collega een antiekzaak. Ze zal in deze winkel haar sprookjesachtige werkjes laten zien.

Sandra Costello maakt er ’n solo-expositie van. Ze is zowel masseuse als kunstenares. In haar werken zijn lichamen en lijnen van lijven te herkennen. Ze creëert warme landschappen van vloeiende vormen.Hendrieka-Osepius-UK Sandra-Costello-UK

Maria opent haar deuren van haar souvenirshop. Ze decoreert lampen, tafels en interieurs maar verkoopt ook allerlei leuke cadeautjes en souvenirs. Ze ontvangt u graag in haar ‘propvolle’ en levendige winkeltje.

Ook galerie Luz de la Vida is weer een locatie. De galerie heeft dan net z’n 2-jarig bestaan gevierd. De Nederlandse kunstenares runt het met succes. Het is een levendige plek geworden waar regelmatig bezoekers aangenaam verrast zijn door de fijne sfeer en energie, maar ook door de originele, spirituele kunststukken die er geëxposeerd worden. Muzikanten komen er ook graag. Lieuwke Loth zal dit jaar haar eigen tekeningen en beelden laten zien. Lieuwke Loth Hollanda Lieuwke Loth Hollanda 1 Lieuwke-Loth-NL Lieuwke-Loth-NL-Bronze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin McBride is Schots en maakt zeer originele meubelstukken uit oude wijnvaten. Juist de typische gekromde vormen geven de stukken karakter. Hij heeft een pure, eerlijke en authentieke stijl. Vorig jaar vlogen de objecten eruit! Hopelijk heeft hij voldoende stukken voor deze 4 dagen!

Dit jaar is er tevens muziek te horen. Verscheidene muzikanten treden op woensdag op de verschillende locaties op. Op donderdag komen ze bij elkaar om samen te spelen. Ieder in eigen zijn stijl met de eigen klank.
Op zondagavond is er een optreden in de Cortijo Paco. Peter Kox, een bekend Belgisch trompetist speelt samen met twee Spaanse muzikanten in jazz en blues stijl. Vooraf reserveren is gewenst. Voor meer informatie lieuwkeloth@hotmail.com

Uiteraard wordt ook aan de inwendige mens gedacht. De kraam van Tapas Dulce wordt beheerd door twee dames die lekkers verkopen van Hollands tot Antilliaans, tot Spaanse zoetwaren. februari_dames competa

Zo samenvattend, er is echt van alles te zien & mee te maken! Geniet van schilderijen, tekeningen, keramische kunst, bronzen en metalen beelden, gedraaid hout en zilveren sieraden.

En dit alles is gratis toegankelijk. De parkeergarage in het dorp zal open zijn. Voor meer informatie en de route van de “Artwalk” www.artcompeta.com en www.facebook.com/artcompeta.

Flyers en informatie zijn ook verkrijgbaar bij de VVV op de Avenida de Saylonga, bij de ingang van Competa en de flyer is te downloaden van de website. Voor de korte promotiefilm zie ook de website en Facebook van de organisatie.