Artisjokken

Een artisjok is één van de pronkstukken van de Spaanse groentetuin.

Artisjokken blijven in Spanje terrein winnen vanwege hun gezonde eigenschappen en populariteit als delicatesse. De regio’s die het produceren zijn Valencia, Navarra, Murcia en Catalonië, ze gebruiken zelfs de artisjok  om toerisme aan te trekken op de internationale reisbeurzen.

De groente is eigenlijk een grote bloemknop van een distelsoort. Bloemliefhebbers laten de artisjok doorgroeien, ze krijgen dan verrassend mooie bloemen. De bladeren veranderen in prachtige paarse draden die in artistieke bloemboeketten verwerkt worden. De tafel versieren met de artisjokkenbloem en de gasten dan heerlijke artisjokken serveren maakt de verrassing schitterend.

De artisjokken oogst is in december in volle gang en is inmiddels een ware toeristische attractie geworden. Rijdend langs de velden kunt u zien hoe men de bloem afsnijdt en deze in een vloeiende beweging over de schouder, in een mand op de rug gooit.

Artisjokken zijn niet alleen mooi, ze zijn bovendien een delicatesse in de keuken en zeer gezond voor het menselijk lichaam. Ze bevatten veel prebiotica, zeer gezond voor de darmbacteriën. Artisjokken bevatten ook cynarine die in het lichaam optreedt als ontgifter. Ze zijn rijk aan foliumzuur en flavonoïden. Dankzij al die gezonde voedingsbestanddelen kan de artisjok ons helpen in de strijd tegen hart- en vaatziekten, kanker, leveraandoeningen en ontstekingen.

In de keuken heb je wel even de tijd nodig om de artisjok schoon te maken. Maar eigenlijk wel een leuk werkje. Slechts een vierde van een artisjok is eetbaar, drie vierden mag je wegsnijden.

RECEPT

Slaatje van artisjokken met linzen

Wat heb je nodig

8 à 10 jonge artisjokken
300gr gedroogde groene linzen
10 kleine tomaatjes
3 knoflookteentjes
2 wortelen
1 bosje bladpeterselie
1 citroen

Snij de steel van de bloemknop af  3 cm onder de knop. Trek ongeveer de helft van de buitenste blaadjes van de artisjok af tot die zacht voelen. Snij de bovenste helft van de blaadjes af. Snij de artisjok in de lengte door en leg de artisjok in citroenwater om verkleuring te voorkomen.

Spoel de linzen. Groene linzen hebben in vergelijking met de andere linzen een kooktijd van 30 minuten. Zo is alles samen gaar. Doe de linzen in een kop om te weten hoeveel water je moet toevoegen, de verhouding is dubbel zoveel water als linzen. Snij de wortelen in stukjes, versnipper de knoflook en doe bij de linzen in het water. Kruid met peper en zout. Leg de artisjokken erbij en gier er een flinke scheut olijfolie op

Laat 30 min koken.

Ondertussen snij je de tomaatjes in 2 en hak je de bladpeterselie.

Meng alle ingrediënten goed door elkaar.

Serveer met wat extra vierge olijfolie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.