Antequera, onverwacht juweeltje

Antequera staat niet bovenaan de lijst met toeristische bestemmingen in Andalusië.Toch heeft de stad genoeg te bieden voor de liefhebbers van geschiedenis, natuur, gastronomie en winkelen. We stapten in de auto voor een ontdekkingstocht door deze regiohoofdstad in het binnenland van Málaga.

Tekst & foto’s: Maria Kupers

Het enige dat we voor ons bezoek van Antequera weten is dat er oude grafkelders zijn, je kunt wandelen in El Torcal en dat de stad nationaal bekend staat om de ‘mantecados’ die deze maanden weer in grote hoeveelheden overal verkrijgbaar zijn. We bellen de VVV om te horen wat we absoluut niet mogen missen. We krijgen een lange lijst met tips, waarmee we makkelijk een paar dagen zouden kunnen vullen, en stellen een dagprogramma op.

Traditioneel ontbijt
Nadat we de auto in het oude stadscentrum hebben geparkeerd, zoeken we een terrasje op voor een goed Andalusisch ontbijt. En dat bestaat in Antequera uit een ‘mollete’, een plat lichtgebakken broodje dat nog uit de Moorse tijd stamt. In principe kun je dat overal eten maar de inwoners van Antequera claimen dat hun versie de beste is. Als we vervolgens onze wandeling starten komen we meteen een banketbakkerij tegen met een etalage vol ‘mantecados’, een koekje gemaakt van meel, olijfolie, suiker en kruiden.

We vragen de eigenaresse van de Obredor Artesano San Pancracio wat er nu zo speciaal is aan de ‘mantecados’ en allerlei andere soorten koekjes, turrón en truffels die in Antequera gemaakt worden. Ana geeft toe dat het recept in principe overal bereid kan worden maar omdat de nonnen in de vele kloosters in de stad al eeuwen zoete lekkernijen maken, hebben de ‘mantecados’ uit Antequera nationale faam verworven.
In november en december is het normaalgesproken extreem druk in de stad, mensen uit heel Spanje komen dan hier hun voorraad voor de feestdagen halen. Ze heeft inmiddels al veel telefoontjes ontvangen met de vraag of ze bestellingen op kan sturen, reizen zit er immers niet in dit jaar.

Vrijwel alle bakkerijen en fabrieken hebben zich aangepast aan deze nieuwe tijden en dozen vol zoetigheden gaan per koerier naar alle uithoeken van het land.

Middeleeuws gevoel
We wandelen verder door de stad en gluren nieuwsgierig naar de binnenplaatsjes die achter grote deuren verscholen zitten. In vrijwel alle straten staat minstens één monument en ze zijn allemaal goed onderhouden. Er hangt een totaal andere sfeer dan in de rest van het zuidelijk deel van Andalusië, waar de steden toch vaak ietwat rommelig zijn en de geraniums de witte dorpen opfleuren. Antequera heeft iets statigs. Er zijn ontelbaar veel kerken, kloosters en panden die vroeger door de adel werden bewoond.

Behalve de kerken, die altijd al prachtig zijn om te zien, kun je één van de vele musea bezoeken. De mevrouw van de VVV had gelijk, Antequera heeft een lange lijst van interessante plekken om te bezoeken. Wij hebben vandaag voor een wat oppervlakkiger toerisme gekozen en houden het bij een rondwandeling met hier en daar even stil staan om iets te bewonderen.

Het valt ons op dat er in het voetgangersgebied zo veel verschillende winkels zijn. Waarschijnlijk omdat men hier niet zo afhankelijk is van het toerisme, zijn ze ook allemaal nog open. Het is in het binnenland een stukje frisser dan aan de kust dus niet alle terrassen staan opgesteld, maar toch weten we er één te vinden waar we de traditionele ‘porra de Antequera’ proeven. Een koude dikke soep van tomaten, brood, olijfolie en knoflook die meestal met een verkruimeld gekookt ei of stukjes ham wordt geserveerd.

De dólmenes
Aan de rand van de bebouwde kom ligt het belangrijkste erfgoed van Antequera: de dólmenes. Deze grafkelders werden 6.500 jaar geleden gebouwd en bij het Conjunto Arqueológico kun je de Dólmenes de Menga y Viera bezoeken. In het bezoekerscentrum wordt meer uitleg gegeven over de bouw van deze grafkelders. Het unieke is dat ze niet, zoals in die tijd gebruikelijk was, naar de zon gericht zijn maar naar elementen uit de omgeving zoals de Peña de los Enamorados en El Torcal. De grafkelders zijn klein maar het is wel interessant om ze te bekijken, vooral als je weet dat de enorme stenen allemaal door mensenhanden verplaatst zijn.

El Torcal
We eindigen de dag met een bezoek aan El Torcal, één van de meest bekende natuurgebieden van Andalusië. De zeer opvallende rotsformaties zijn ooit ontstaan op de bodem van de oceaan. Door het verschuiven van aardplaten zijn ze naar het oppervlak gedrukt en dat geeft een spectaculair resultaat. Het is hier nog wat frisser dan in de stad en inmiddels jagen de eerste regenwolken langs de hemel. De combinatie van de grijstinten van de rotsen en de lucht zorgt voor een onaardse sfeer. Er zijn drie wandelroutes uitgezet in het gebied. Ze zijn maar een paar kilometer lang, maar de paden zijn smal en rotsachtig, meer geitenpaadjes dan wandelpaden. Stevige schoenen zijn dus een must. Omdat het al laat wordt besluiten we de wandeling niet te maken en er een keer op een ochtend voor terug te komen en dan hopelijk te genieten van het contrast tussen de grijze stenen en de knalblauwe lucht.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)