Andalusië als topbestemming

Andalusië, Granada
Granada met op de achtergrond de

Andalusië

Andalusië is een van de twaalf topbestemmingen om dit nieuwe jaar te bezoeken. De Zuid-Spaanse regio werd geselecteerd door het Amerikaanse mediabedrijf Mashable, toonaangevend op het gebied van informatievoorziening in het digitale tijdperk.

Mashable roemt het ‘altijd aanwezige gouden licht’ dat zo kenmerkend is voor Andalusische landschappen en dat al vele kunstenaars inspireerde tot het scheppen van hun meesterwerken. Het heerlijke klimaat met een overschot aan uren zon en zachte winters trekt al eeuwen lang reizigers uit noordelijker gelegen landen. De stranden zijn echter niet het enige aantrekkelijke element in de qua inwoneraantal grootste regio van Spanje. Talloze verschillende volkeren zetten al een voet op Andalusische bodem waardoor er een multiculturele geschiedenis is ontstaan. Vele statische getuigenissen zijn hiervan nog terug te vinden in de vorm van archeologische opgravingen, prachtige monumentale gebouwen, oogstrelende architectuur en andere resten, die er werden achtergelaten door Feniciërs, Visigoten, Romeinen, Moren en tot slot de christenen.

Natuur in Andalusië

Net als de cultuur is ook het landschap in Andalusië uiterst gevarieerd. De Middellandse Zee ontmoet er bij Tarifa en de Straat van Gibraltar de Atlantische Oceaan. Dit levert twee kusten op met elk een geheel eigen karakter. De Costa de la Luz staat bekend om haar verlaten witte stranden met fijn zand, fraaie duinlandschappen en kustplaatsjes die nog niet door massa’s toeristen worden bevolkt en daardoor nog hun eigen karakter hebben. Hier ligt ook het nationale park Doñana waar Iberische lynxen nog vrij rondlopen en dat slechts beperkt toegankelijk is.

In het uiterste noordoosten van de regio vinden we Canadees aandoende landschappen in het nationaal park Cazorla. Skiën kan in de wintermaanden in de Sierra Nevada waar de hoogste berg van het Iberisch Schiereiland, de Mulhacén, is te vinden en kleinere gebergten herbergen een schat aan landschappen waar doorheen het schitterend wandelen is.

Steden in Andalusië

Tot slot noemen we nog even de bijzondere provinciehoofdsteden die er te bezoeken zijn. Sevilla als hoofdstad wordt gekenmerkt door een omvangrijke flamenco-cultuur, een groot cultureel aanbod en de op de Sint Pieter in Rome na grootste kathedraal van Europa met de beroemde toren La Giralda. Het Alcázar is van adembenemende schoonheid en de oude Joodse wijk Santa Cruz leidt de toerist door smalle straatjes met een keur aan tapasbarretjes.

Ook de stad Granada is beroemd met name vanwege het Alhambra. Het Moorse paleizencomplex dat de skyline van de stad zo domineert. De wijk Albaícin ademt buiten het hoogseizoen nog echt de sfeer van een paar honderd jaar geleden met de kronkelige straatjes, bedekt met grove keien.

Dat de kathedraal – moskee van Córdoba de laatste tijd voor nogal wat controverse zorgt door onenigheid tussen de katholieke kerk en het stadsbestuur, maakt het monument niet minder de moeite waard om het te bezoeken. Een duizelingwekkend aantal prachtige Moorse bogen waartussen een kathedraal werd neergezet, het sinaasappelplein ervoor en een keur aan bijzondere details, zorgen samen jaarlijks voor miljoenen bezoekers aan deze Mezquita.

Dan hebben we nog de ‘booming stad’ Málaga waar een steeds groter cultureel aanbod in de vorm van bijzondere musea met belangrijke kunstcollecties ook steeds meer bezoekers trekt. Deze stad aan zee werd begin januari door de New York Times gekozen in een ‘must see’ bestemming voor 2016.