Alle tijd

Als Nederlandse ondernemer met louter en alleen Nederlandse en Belgische klanten ben ik óf te vroeg óf op tijd op locatie. Te laat dát kennen we natuurlijk niet, maar…tijd is veel meer dan enkel de cijfers van een klok of de aaneenschakeling van momenten…

Tijd heeft te maken met hoe je met afspraken omgaat, hoe je organiseert en hoe je tegen flexibiliteit aankijkt. Je kunt ´lineaal´ met je tijd omgaan of juist ´ruimtelijk´.

Zie je tijd als een lineaal iets dan plan je op een logische manier en volgens een strak schema je activiteiten op een lijn waarvan uitsluitend onder bijzondere omstandigheden afgeweken kan worden. Wanneer je tijd ruimtelijk benadert is er ruimte voor improvisatie, het doen van meerdere dingen tegelijk en het genieten van het heden. Cultuur speelt hierbij een belangrijke rol. Grofweg kunnen we wel stellen dat Nederlanders in de categorie ´lineaal´ vallen en Spanjaarden zich gemakkelijker voelen bij de ´ruimtelijke´ variant.

Wanneer een Spanjaard je vraagt om een biertje te drinken zal hij even raar opkijken als jij je agenda trekt en hem voorstelt om ´volgende week vrijdagmiddag om 17.00 uur´ af te spreken. Zijn bedoeling was natuurlijk om nú een pauze in te lassen en even een half uurtje te genieten van een versnapering. Uit beleefdheid zal hij akkoord gaan met jouw voorstel, maar je kunt er zeker van zijn dat hij op de door jou voorgestelde datum niet zal komen opdagen. Hij zal zich jullie afspraak niet herinneren en als hij dat wel doet heeft ie wellicht geen zin. Ook bij een zakelijke afspraak heb je grote kans tegen ditzelfde probleem aan te lopen.

Hierdoor zien wij, Nederlanders, Spanjaarden vaak als slecht georganiseerd en onbetrouwbaar, maar eigenlijk is het zo dat wíj moeite hebben met hún opvatting van tijd. Spanjaarden waarderen flexibiliteit meer dan punctualiteit. En dat is nou juist waar wij, ´lineale´ Nederlanders, vaak gek van worden.

De grote vraag is natuurlijk; wie gaat er op de juiste manier met tijd om?
Wij Nederlanders willen graag onze manier van omgaan met tijd opdringen aan Spanjaarden. Uit beleefdheid zullen zij hier niet tegenin gaan. Maar als we denken dat we het ´gewonnen´ hebben en die Spanjaard naar onze hand hebben kunnen zetten, dan kunnen we nog wel eens bedrogen uitkomen. Hij komt waarschijnlijk te laat, of helemaal niet opdagen. Al snel wordt er dan afgegeven op die ´onbetrouwbare Spanjaarden´ en de term ´mañana, mañana´ wordt steevast herhaald. Maar wie speelt er niet volgens de regels? De Spanjaard die leeft volgens zijn culturele opvatting van tijd of de Nederlander die een Spanjaard in zijn eigen land van cultuur denkt te kunnen veranderen?

Ik zou zeggen duik die ruimte in, doe lekker mee.

Foto: Thomas Bormans

Picture of Kees Diks
Kees Diks

Kees Diks ontwerpt bedden en banken op maat. Na jaren in de provincie Cádiz te hebben gewoond runt hij nu een speciaalzaak in Torremolinos.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Pieken en dalen bij Casares

Casares is één van die typisch Andalusische dorpjes, schilderachtig, je kunt er heerlijk door de straatjes dwalen of omhooglopen naar de resten van het kasteel

Belevenissen op het water

Eva Meenhorst schreef voor ESpecial over kunst, ze is echter ook ondernemer. Dit jaar lees je in ESpecial over haar nieuwste avontuur op zee. In

Happy burgemeester

Eind 2013 was Marbella een van de eerste gemeenten ter wereld die een promotievideo op sociale media publiceerde met het liedje ‘Happy’ van Pharrell Williams.

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)