Een kijkje achter de schermen bij…
Afvalverwerkingsstation Los Ruices in Málaga
tekst en foto’s Maria Kupers
Iedereen heeft natuurlijk thuis een systeem bedacht om het afval te scheiden zodat het in de daarvoor bestemde containers gegooid kan worden. Of toch niet? Want er blijven hardnekkige geruchten gaan dat het apart inzamelen van papier, plastic en glas helemaal geen zin heeft. Alles zou toch op de grote hoop gegooid worden, dus waarom moeite doen? Verslaggeefster Maria Kupers ging op stap met recycling expert Rens Zwanenburg, DGA van Inter-Che-M BV en Inter-GreeN BV te Beuningen(Nederland) om de feiten te checken.
In het buitengebied van Málaga ligt het Centro Medioambiental ‘Los Ruices’ van het vuilophaalbedrijf Limasa. Dagelijks komen daar 400 vrachtwagens het huisvuil storten, het plastic uit de gele containers wordt er verwerkt en bouwbedrijven kunnen er hun puin brengen.
Op het 320 hectare tellende terrein staan diverse punten waar met behulp van gas uit biomassa elektriciteit wordt opgewekt. Het lijkt er dus verdacht veel op dat niet alles zomaar op een grote hoop wordt gegooid.
Limasa is voor 51% in handen van het bedrijf Servicios Urbanos de Málaga S.A., de gemeente heeft de overige 49% van de aandelen in handen. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het inzamelen van vuil, het schoonhouden van de stad en het verwerken van het afval. Er werken 1.000 mensen als schoonmakers, 300 vuilnisophalers en nog eens 125 mensen op het afvalverwerkingsterrein. In de hele stad staan vier types containers zodat glas, plastic, papier en restafval gescheiden aangeleverd kunnen worden. De glascontainers worden geleegd door het speciaal daarvoor ingehuurde recyclebedrijf Movilisa uit Alhaurin de la Torre, het papier wordt opgehaald door Saica, een Andalusisch recyclebedrijf met een vestiging in Málaga. De rest van het afval (290.000.000 kilo) wordt naar ‘Los Ruices’ vervoerd voor verdere verwerking.
Handel in vuil
Javier Pazos, directeur van het Centro Ambiental, geeft ons voordat we de installaties gaan bezoeken uitgebreid uitleg over het reilen en zeilen van de afvalverwerking in Málaga. In 1994 werd het terrein in gebruik genomen, toen werd het grootste deel van het afval in een grote afgraving gestort. In 2001 begint men met het professioneel scheiden van afval en daarvoor zijn grote fabriekshallen gebouwd. Tot 2005 werd al het vuil uit de plastic containers met de hand gescheiden maar inmiddels verloopt dat proces volledig automatisch. “Ik heb meerdere afvalstations in Spanje bezocht en was niet altijd laaiend enthousiast” vertelt Rens Zwanenburg. “Maar deze is heel modern, net als in Nederland wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een grote trommelzeef om het lichte plastic uit het afval te blazen en apart op te vangen.” Blik, plastic en verpakkingen worden apart tot kleine pakketten geperst en aan bedrijven geleverd die het materiaal vervolgens verwerken tot nieuwe producten.
Het huisvuil wordt via grote opvoerbanden vervoerd en daar wordt met de hand nog veel plastic, blik, glas en papier uitgehaald met uiteindelijk doel om de restanten te composteren. Sinds 2011 mag dit niet meer als compost gebruikt worden dus dit materiaal wordt gebruikt om de afgravingen op het terrein te vullen. Bij de fermentatieprocessen van het huisvuil komt gas vrij en dat gas wordt gebruikt om elektriciteit mee op te wekken. Er staan 3 kleine centrales die jaarlijks 24 miljoen MegaWatt opwekken. Daarvan wordt 15% gebruikt voor de installaties op Los Ruices, de rest wordt verkocht aan het elektriciteitsbedrijf en dat levert per jaar 1 miljoen euro op.
Bouwbedrijven kunnen hun bouwafval aanleveren zodat ook dit gerecycled kan worden. Hout, ijzer, beton en stenen worden van elkaar gescheiden. De stenen en het beton worden verpulverd tot granulaat van verschillende grootte zodat het weer gebruikt kan worden als bijvoorbeeld onderlaag voor wegen. “Sinds 2009 wordt er veel minder beton aangeleverd, door de crisis in de bouw is er simpelweg minder afval. Wat we nu krijgen is veel meer puin en dat kost meer werk om te scheiden.”
Al het materiaal dat op het verwerkingsstation wordt gescheiden wordt verkocht. Limasa heeft daarvoor een contract met Ecoembes, een afvalbemiddelaar. “Zij onderhandelen met diverse afnemers en vertellen ons dan waar we het vuil naartoe moeten sturen. Zo sturen we dan plastic naar bijvoorbeeld Valencia en blik naar Ciudad Real” vertelt Javier Pazos.
Jeugd heeft de toekomst
Málaga beschikt over een goedwerkend systeem om afval te recyclen maar nog lang niet iedere burger neemt de moeite om het huisvuil te scheiden. Daarom heeft Limasa een speciaal lesprogramma voor kinderen en kunnen ook volwassenen het centrum bezoeken om uitleg te krijgen over recyclen. Jaarlijks bezoeken 5.000 kinderen de speciale Aula Medioambiental. Rens is meteen enthousiast “het zijn de kinderen die daadwerkelijk begrijpen hoe belangrijk het is om afval te scheiden. Je moet bij hen beginnen om in de toekomst 100% hergebruik van afval te bereiken. Buiten dat is het ook een perfecte manier om via hen de ouders te benaderen want welke ouder kan met droge ogen tegen zijn kind zeggen dat het hem of haar niet uitmaakt hoe de wereld er over twintig jaar uitziet?”
Cijfers
Aantal inwoners Málaga: 600.000
Aantal containers voor recycling glas, papier en plastic: 5.000
Ingezameld glas 2016: 4.854,30 ton
Ingezameld papier: 6.629,49 ton
Ingezameld plastic/verpakkingsmateriaal: 5.064,65 ton
Ingezameld huisvuil grijze containers: 253.611,76 ton
Recyclebaar afval dat op de vuilstort uit huisvuil is gehaald: 3.393 ton
Afval van de gemeenten Benahavís, Benalmádena, Casares, Estepona, Fuengirola, Istán, Manilva, Marbella, Ojén, Torremolinos en Mijas wordt vervoerd naar de vuilverwerking van de Mancomunidad de Municipios Costa del Sol Occidental in Casares, dagelijks komt daar 3 miljoen kilo afval aan.
Afval van de overige 91 gemeenten in de provincie Málaga gaat naar één van de afvalstations van Provincia