Hefbomen op de beurs

Taco te Gussinklo, relatiemanager van Alex / Binckbank in Spanje, behandelt verschillende thema’s over het (zelf) beleggen op de beurs. Dit keer een artikel gericht op de meer ervaren, actieve belegger met een hoge risicoacceptatie. Turbo’s zijn risicovolle producten en niet geschikt voor vermogensopbouw op de lange termijn. Heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u contact met hem opnemen via mail taco.te.gussinklo@alexspanje.com of telefonisch: +34 952 924 011.

Hoe past u de hefboom toe?

In de vorige column noemde ik u al dat niemand op de beurs de (figuurlijke) klap in het gezicht wil hebben. En al helemaal niet als die klap met een flinke hefboom aankomt. Die hefboom, die wilt u juist als een duwtje in de rug hebben!

Hefboomproducten op de beurs
Er zijn verschillende manieren om op de beurs uw resultaat sterker te laten bewegen dan de onderliggende waarde zelf, met een hefboom beleggen dus. Een belegger zal bij de term hefboom ongetwijfeld het eerst aan een turbo denken. Indien goed gebruikt is dit een nuttig instrument, en daar komt nog bij dat er aanbieders zijn die deze zonder transactiekosten aanbieden, een aangename bijkomstigheid. In de praktijk zie ik dat de turbo op meerdere manieren wordt gebruikt, ik zet dat hieronder uiteen.

De turbo als financieringstool
De turbo long op een aandeel is in de basis een gefinancierd aandeel, dus het is niet zo vreemd dat hij daarvoor gebruik wordt. Wat ik bedoel te zeggen, dat de belegger het aantal turbo’s gelijk hetzelfde houdt als het aantal aandelen dat hij wilde kopen. Maar nu dus een lagere investering heeft. Zou dan de turbo worden uitgestopt, dan koopt hij bij dat niveau een nieuwe turbo. Bij een verdere daling zou hij dan uiteindelijk bereid zijn de gehele waarde van het aandeel te investeren. En dat bedrag uiteraard moeten hebben! Bij het starten van deze belegging met de beperkte investering heeft de belegger dus het gefinancierde gedeelte ‘beschikbaar’ voor andere doeleinden. Ik heb voorbeelden gezien dat bijvoorbeeld bij de daling van de olieprijs op deze wijze steeds een positie werd aangehouden (met nieuwe turbo’s dus) zodat bij het recente herstel van de olieprijs onder aan de streep er toch geld was verdiend, ondanks het uitstoppen.

De turbo als turbo
Een andere manier is de turbo daadwerkelijk vanwege de hefboom te gebruiken, daar bedoel ik mee dat een belegger zijn beoogde belegging van bijvoorbeeld 10.000 euro in aandeel X met een koers van 10 euro, in zijn geheel in turbo’s belegt. Kiest hij een turbo met een financieringsniveau van 8 euro en een koers van 2 euro, dan kan hij dus 500 turbo’s kopen. Hij heeft dan een hefboom van 5, bij een stijging van het aandeel met 1 euro zou hij met het aandeel 1.000 euro verdienen, en met de turbo 5.000 euro. Let op! Hier staat tegenover dat hij wel risico loopt zijn gehele belegging te verliezen bij een daling van ‘slechts’ 20%. Hier ontstaat dus het risico van de klap in het gezicht – ook de aandelenbelegger zal niet blij zijn met 20% verlies, maar de klap voor de turbobelegger komt harder aan.

Bij het beleggen met de turbo als turbo hoor ik dan ook vaak dat een hefboom van 2 meer dan genoeg is. U begrijpt wel waarom, de door u zorgvuldig geselecteerde onderliggende waarde mag halveren in waarde – en komt uw visie wel uit, bij een stijging maakt u dubbele winst!

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Taco te Gussinklo staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze column. Ondanks het feit dat Binck alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina’s, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Binck niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.