12 druiven

Met Oud en Nieuw worden 12 druiven gegeten

In 1962 begon de Spaanse TV met het uitzenden van ‘Las 12 campanadas’ vanaf de Puerta del Sol in Madrid en werd het eten van de druiven op televisie vertoond. Sindsdien worden er tijdens de 12 klokslagen in 60 seconden tijd 12 druiven gegeten. Soms met succes maar vaak echter zonder succes want makkelijk is het niet. Gelukkig worden de druiven snel weggespoeld door Cava, de Spaanse Champagne. De traditie van Las doce uvas de suerte werd al gauw overgenomen door de andere regio’s in Spanje en zo vind je om 12 uur ’s nachts de druiven traditie nu ook aan de Costa del Sol in bijna alle restaurants en ook bij de iedereen thuis.

De Spaanse gewoonte om op oudejaarsavond om 12 uur op elke klokslag een druif te eten om zo een gelukkig en voorspoedig Nieuwjaar te hebben is echter al meer dan 100 jaar oud. Het eten van Las doce uvas de suerte, een voor elke maand van het jaar, is volgens populair geloof terug te voeren tot de jaarwisseling van 1909-1910.

Tijdens die jaarwisseling had het dorp Viñalopó in de provincie Alicante een buitengewoon goede druivenoogst en besloot men met oud op nieuw druiven uit te delen voor goed geluk in het volgende jaar. In dit dorp worden druiven gefabriceerd die om te eten zijn en niet zoals in veel andere Spaanse gebieden, voor de wijn. Dankzij het verpakken van de druiven als ze nog aan de struik zitten, wordt de oogst een maand uitgesteld en in plaats van september/oktober pas in november/december uitgevoerd.

Naast het eten van de druiven bestaat daar ook de traditie van geld in de schoenen doen om fortuin te hebben in het nieuwe jaar, lopen met koffers om de mogelijkheid te hebben in het nieuwe jaar een reis te maken of rood of wit ondergoed dragen om veel liefde te hebben in het nieuwe jaar.