Van afval naar grondstof

Rens Zwanenburg schrijft over afval - ESpecial Life

Van afval naar grondstof

In mijn vorige column heb ik al aangegeven dat als je iets aan je huidige levensstandaard zou willen veranderen, dit veranderingsproces altijd vanuit je zelf zal moeten plaatsvinden, hetgeen zeker ook betrekking heeft op de recyclingbranche!

Het woord recycling staat voor ‘herwinning van oude materialen om daar nieuwe producten van te maken’. Kortom en simpel gezegd: geef oude materialen een tweede leven. Een voor de meesten van ons bekend voorbeeld hiervan is het inzamelen van oud papier, karton, oud ijzer etc.
De meeste van u zijn, zonder dat ze het op dat moment eigenlijk in de gaten hadden, weleens met het fenomeen recycling in aanraking gekomen. Denk maar aan de plaatselijke sportvereniging of de padvinders waar je als vrijwilliger met de inzameling van oud papier de vereniging ‘een handje hielp’.

Rens Zwanenburg over 'van afval naar grondstof

Toen er eind jaren ’70 in Duitsland het politieke besef kwam dat de meeste materialen voor een tweede (en misschien) wel een derde of zelfs vierde ‘leven’ in aanmerking kwamen, is daarvoor mede door hulp van de Duitse landelijke politiek, een stimuleringsregeling in het leve geroepen. Deze regeling heet ‘Grune Punkt oftewel het verpakkingsconvenant. Vrij vertaald betekende het gewoon dat als je bij de producent of bij een van zijn verkooppunten een product aanschafte zoals bv. verf en/of afdichtingsmaterialen zoals siliconenkit, er bij aankoop door de leverancier een financiële opslag werd doorberekend. Hierdoor verplichte deze zich om de restanten van het aangekochte, via een landelijke inzamelstructuur, weer terug te nemen en daarvan weer nieuwe producten te maken.

Ik was in die tijd samen met mijn broer aandeelhouder van het grootste landelijkste afdichtingsbedrijf. Wij beseften het belang voor het milieu en hebben toen dit systeem in de Nederlandse bouwwereld geïntroduceerd en met onze collega’s in Nederland vervolgens ‘verder uitgerold’. Het begin was niet eenvoudig maar al snel bleek deze variant op het Duitse verpakkingsconvenant ook in Nederland een succes. Wij werden hierdoor uiteraard (min of meer) gedwongen om ook het ontstane restafval te gaan inzamelen en tot grondstof te gaan hergebruiken. Het werd mijn passie. Ik ben, begin jaren ’80, het toen nog premature en voor mij compleet nieuwe marktsegment van recycling gaan verkennen en ontdekken. We ontwikkelden samen met onze producent een recyclebare kitkoker en dankzij de support van de leverancier en de landelijke overheid (Ministerie van VROM) werd dit voor alle partijen een daverend succes.

Van afval naar grondstof/recycling werkt echter alleen maar als alle benodigde partijen, zoals de producent(en), consumenten, het bedrijfsleven en de overheden elkaar respecteren en volgens (gedrags-)regels blijven samenwerken.
Wist u dat wij als consumenten circa 60% van alle vrijkomende afvalstoffen ‘produceren’? U, ik c.q. wij als consumenten moeten dus ook verantwoordelijkheid nemen alleen dan kan ‘van afval naar grondstof’ realiteit worden! Gelukkig worden wij ons allemaal in Nederland stap voor stap steeds meer bewust van het belang hiervan voor het milieu, waarin wij met elkaar en onze kinderen en kleinkinderen in leven.

Nu Spanje nog 😉 Dat is mijn volgende missie.

TIP van Rens
Geniet van natuur, voorkom echter zoveel mogelijk zwerfvuil! Plastic(verpakking) heeft namelijk decennia nodig om zichzelf te vernietigen! Daar wil je toch geen deelgenoot van zijn?!

Rens Zwanenburg is DGA InterCheM BV en InterGreen BV en schijnt zijn licht op afval, de natuur, het milieu en ons aandeel daarin.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.