Fototentoonstelling in Torremolinos

‘A trip down memory lane’… Zo kun je de nieuwe expositie op straat in Torremolinos wel noemen. De fototentoonstelling heeft als titel ‘Un destino de cine’ (een bestemming als in de film) en toont bijna een eeuw geschiedenis van het toerisme in Andalusië.

Drukst belopen straat

De fototentoonstelling werd afgelopen weekend geopend in de Calle San Miguel en omliggende straten in hartje centrum van Torremolinos. Dit is de bekendste straat van de stad en naar het schijnt ook de drukst belopen van Europa. Het ooit kleine en schattig vissersdorpje stond aan de wieg van het massatoerisme naar de Costa del Sol en in haar kielzog van dat naar de rest van Andalusië.

Poort naar moderniteit

Torremolinos fungeerde – samen met Benidorm aan de Costa Blanca – in de jaren van het franquisme voor Spanje dan ook als poort naar de moderniteit. Toeristen uit Noord-Europese landen brachten in hun kielzog de vrijheid mee van seksuele revolutie van de jaren zestig en zeventig die daar plaatsvond. Op een moment dat Spanje nog een van de buitenwereld afgesloten dictatuur was onder generaal Francisco Franco.

Initiatief

De tentoonstelling is een initiatief van de regionale regering van Andalusië vanwege het tienjarig bestaan van het merk ‘Andalucía’. Prachtige historische foto’s op straat geven de bezoeker een kijkje in de geschiedenis van de zuidelijkst gelegen Spaanse regio. Het Spaanse nieuwsagentschap EFE selecteerde 57 foto’s uit het nieuwsarchief.

Illustere personages

Op de foto staan illustere persoonlijkheden uit de wereld van de film, muziek en vorstenhuizen. Zo zien we John Lennon, Grace Kelly en Kirk Douglas afgebeeld tijdens hun verblijf in Spanje. Bijzonder is een foto van Ava Gardner verkleed als zigeunerin in een paardenkoets op de Feria de Abril in Sevilla in 1950. Ook zien we Jacky Kennedy tijdens haar bezoek aan Córdoba in 1943.

Kwaliteit

Afgelopen weekend. werd ‘Un destino de Cine’ feestelijk geopend door burgemeester José Ortiz en de chef van de afdeling toerisme van de regionale regering van Andalusië, Francisco Javier Fernández. De foto’s tonen volgens Fernández ‘wat de kwaliteit is van het toerisme in Andalusië.’ De foto’s zijn tot 12 juni te bekijken.