Kunstagenda en museumtips door Loni Olfers

Museo Carmen Thyssen Málaga
Expositie van Santiago Rusiñol en Santiago Rusiñol genaamd ‘Two Modernist Visions’
Van 14 november 2014 tot 1 maart 2015

Bourgeois en bohemiens zijn deze schilders. Ze zijn succesvol in Spanje en Europa en vooral beroemd als beoefenaars van het Catalaanse modernisme. Santiago Rusiñol (1861-1931) en Santiago Rusiñol (1866-1932) zijn twee van de grote Spaanse kunstenaars van de late jaren 1800 die de schildersscène nieuw leven hebben ingeblazen hebben. De moderniteit leidde tot de opkomst.

www.carmenthyssenmalaga.org

———————————————————–

Museo del Grabado Español Contemporáneo de Marbella
Expositie van 2e donatie van Luis Feito
Van 28 november 2014 tot 20 februari  2015

Tentoonstelling met de 13 kunstwerken die deze belangrijke expressionistische Spaanse kunstenaar onlangs aan het museum heeft geschonken. Luis Feito was één van de leden van de belangrijke groep genaamd El Paso, die het abstract expressionistische naar Spanje bracht de tweede helft van de 20e eeuw.

www.mgec.es

———————————————————-

Picasso Museum Málaga
Expositie genaamd ‘Movements and Sequences’ naast de permanente collectie
Van 2 februari tot 17 mei 2015

De tijdelijke tentoonstelling Picasso TV is wegens groot succes verlengd tot 11 januari 2015. Picasso TV onthult onvermoede verbanden tussen een aantal van de werken van Picasso geproduceerd tijdens de laatste jaren van zijn leven en de programma’s op de Franse televisie die op dat moment werden getoond. De tentoonstelling is gecentreerd rond een aantal gravures uit Suite 347 en het bevat ook olie schilderijen, foto’s en fragmenten uit televisieprogramma’s, allemaal in het kader van een periode waarin entertainment, sport en nieuws populair werden gemaakt door TV.

www.museopicassomalaga.org

———————————————————-

Prado Nationaal museum in Madrid
‘Goya in Madrid’, een expositie van 141 kunstwerken van Goya
Van 28 november 2014 tot 3 mei 2015

Deze tentoonstelling brengt Goya’s cartoons samen met werken van andere kunstenaars. Bekijk schilderijen en beeldhouwwerken die dienden als model voor zijn indertijd verrassend nieuwe en innovatieve creaties. Volgens Goya waren zijn wandtapijten/cartoons bedoeld om te gebruiken op zijn weg naar de volgende creaties die hem roem moesten brengen zoals de etsen die deel uitmaken van de serie bekend als de Caprichos of ‘Caprices’.

www.museodelprado.es/en

———————————————————-

Museo del Patrionio Municipal de Málaga
Expositie ‘Barroque Masters’
Tot 11 januari 2015

Kunstwerken van kunstenaars als Alonso Cano, Bartolomé Esteban Murillo, Francisco de Zurbarán en Juan Valdés Leal, komend uit de verzameling van de Cajasol Bank. Tevens  de grote Vlaamse en Franse tapetries met religieuze onderwerpen.

www.museodelpatrimoniomunicipal.malaga.eu

———————————————————-

CAAC: Centro Andaluz de Arte Contemporáneo de Sevilla
Expositie ‘The Social Construction of the Landscape’  tot 8 februari 2015
Expositie van María Therezia Alves
Van 30 januari tot 13 mei 2015

Locatie: Noord-klooster en de Patio de
Pergola in Sevilla

www.juntadeandalucia.es/cultura/caac

———————————————————-

EEN BEZOEKJE WAARD

Museo Jorge Rando

Sinds juli 2014 is er een nieuw museum in Málaga waarvan de naam in het Nederlands vertaald  ‘de woonkamer van de kunst – Jorge Rando’ is. Het werk van de naamgever van dit museum, Jorge Rando, is pure kracht. Het is een weerspiegeling van een persoonlijke werkelijkheid.

Zich bewust van het feit dat sommige mensen zijn achterdochtig en wantrouwig gedrag terugzien in zijn artistieke beweging, ziet het museum als haar missie en plicht om dat gevoel om te zetten in nieuwsgierigheid, leren en in plezier, ook omdat zijn kunst allang niet alleen meer ‘donker’ is. Zijn kleurencombinaties en onderwerpen zijn een lust voor ieder (kunst)oog.

De filosofie van dit museum is niet alleen gebaseerd op het van houden van tentoonstellingen, maar ook op culturele activiteiten zoals educatieve programma’s, conferenties, lezingen, concerten en filmvoorstellingen, allemaal georganiseerd door de Jorge Rando Foundation.

Het museumgebouw is laagdrempelig ontworpen. Vroeger bestond het gebouw uit het klooster, de kerk, kamers voor de postulaten, het huis van de verzorgers en de school annex het kinderdagverblijf. In de achtertuin is er een opmerkelijke oranje boom geplant door de stichter van het klooster meer dan 130 jaar geleden. Een renovatie werd door gemeenteraad van Málaga in 2011 goedgekeurd. In 2014 werd onder leiding van architect José Antonio González Vargas de bouw van dit unieke ‘spirituele’ gebouw voltooid.

Al met al genoeg reden om dit museum te bezoeken. Doe dat op zaterdag dan is er de mogelijkheid om een concert bij te wonen in het naastliggende prachtige kerkje.

www.museojorgerando.org